A patra editie a Forumului Impotriva Megaproiectelor Inutile Impuse va avea loc la Rosia Montana

A patra editie a Forumului Impotriva Megaproiectelor Inutile Impuse va avea loc la Rosia Montana
A patra editie a Forumului Impotriva Megaproiectelor Inutile Impuse va avea loc la Rosia Montana

Asociatia Alburnus Maior si Campania Salvati Rosia Montana anunta a 4-a editie a Forumului Impotriva Megaproiectelor Inutile Impuse. Dupa Val di Susa, Italia (2011), Notre-Dame-des-Landes, Franta (2012) si Stuttgart, Germania (2013), Forumul Impotriva Megaproiectelor Inutile Impuse se va desfasura in Rosia Montana, intre 8 si 11 mai, 2014.

Proiectul de la Rosia Montana nu este unul care vizeaza infrastructura de transport, asa cum sunt majoritatea celorlalte proiecte majore prezentate pana acum de catre miscare. Rosia Montana este amenintata de cel mai mare proiect de minerit cu cianura din Europa, in beneficiul companiei canadiene Gabriel Resources si cu pretul distrugerii vietii oamenilor, a comunitatilor si a mediului. La fel ca toate celelalte megaproiecte, mina de aur din Rosia Montana este prezentata de catre companie si de catre Guvernul Romaniei drept o oportunitate de dezvoltare si creare de locuri de munca. Proiectul a fost promovat prin coruptie, deshumari ilegale, minciuna, inselaciune, prin intimidare si represiune.

Dar o puternica miscare locala, nationala si internationala se opune proiectului inca din anul 2000. Aceasta a devenit cea mai semnificativa lupta sociala si pentru protejarea mediului dusa impotriva politicilor economice neo-liberale ale Guvernului Romaniei. Miscarea impotriva fracturarii hidraulice este si ea in plina dezvoltare.

Printre cele mai recente preocupari ale miscarii impotriva megaproiectelor inutile impuse este draftul acordului TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership – Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii) dintre SUA si UE – odata semnat, acordul va deschide calea in special pentru companiile miniere canadiene iresponsabile si distructive.
Asociatiile si gruparile care s-au mobilizat impotriva megaproiectelor inutile impuse au convingerea ca a 4-a editie a Forumului va reprezenta o oportunitate pentru a schimba si impartasi experiente, pentru a scoate la iveala mijloacele politice si economice folosite in scopul impunerii acestor proiecte, pentru a invata unii de la ceilalti, a ne apropria forme de rezistenta, a reflecta la solutii posibile si a proiecta activ diverse perspective. Vor fi prezente grupari si asociatii din Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia, Ucraina, Anglia, Romania …

Presa este invitata sa participe la acest eveniment ce va arata ca miscarile sociale si de mediu din Europa sunt acum mature si bine organizate pentru a lupta impotriva tuturor proiectelor dezvoltate de politicieni iresponsabili si uneori corupti.

Informatii detaliate despre programul Forumului vor fi disponibile in curand aici: www.rosiamontana.org/fauimp4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *