Accident ecologic in Maramures

1
510

Din cauza ploilor din ultima sap-ta-mana, puhoaie de ape de mina au navalit prin curtile si gradinile oa-menilor din Handalul Ilbei, judetul Ma-ramures. Apa ce contine ioni de metale a ajuns in paraul Ilba, apoi in raurile Lapus si Somes.accident ecologic

Pompierii militari au venit in sprijinul oamenilor, iar Garda de Mediu a prelevat probe din rauri. Mai multe fantani au fost colmatate. Reprezentantii Co-mi-tetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si pompierii militari au mers imediat in zona pentru a ajuta oa-menii.

Autoritatile au sfatuit oa-menii sa nu mai bea apa din fantani, sa nu gateasca si nici macar ani-ma-lele sa nu le adape pana cand spe-cia-listii de la Directia de Sanatate Pu-blica nu vor spune ca aceasta este po-tabila. Pompierii vor decolmata fan-tanile, iar specialistii Directiei de Sa-natate Pu-blica vor preleva probe dupa golirea fantanilor. Potrivit unui localnic, este a treia oara cand apa toxica ajunge in gradinile oamenilor si nimeni nu face nimic. Un alt localnic, fost miner, spune ca sunt galerii multe, iar apa asta este acida, iti arde pielea.

De altfel, si Calin Crisan, seful Garzii de Mediu Maramures, a declarat ca este pentru a treia oara in ultimele doua luni cand acolo se produce un asemenea incident, ca se preleveaza probe din raurile Lapus si Somes, ca apa de mina contine ioni de metale (zinc, magneziu etc.), care sunt toxici pentru organism. El a mai spus ca exista un proiect pentru mina, dar nu sunt bani pentru a se face lucrari. Ca atare, nimeni nu stie cand problema minei care in momentul de fata este a nimanui va fi rezolvata. Satenii se tem pentru viata lor si asta pentru ca acolo sunt 20 de kilometri de galerii pline de ape de mina. Daca acestea ar iesi la suprafata, ar rade casele din zona.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.