Chipsurile, la fel de rele

0
503

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a facut un studiu in statele UE si Norvegia pentru a vedea daca producatorii de alimente incearca sa foloseasca tehnologii care reduc aparitia acrilamidei in hrana. Testele au fost facute in 2007 si 2008, pe 2.000 de sortimente. Rezultatele au aratat ca producatorii se straduiesc si nu prea.chipsuri

Raportul prezentat luna aceasta de EFSA a aratat ca anumite categorii de produse se inscriu in trendul de descrestere a cantitatii de acrilamida: cartofii prajiti, painea, biscuitii, musli.
De partea cealalta, s-a constatat ca in 2008 nivelul periculoasei substante a crescut in produsele de tip chips, in cafea si substitutele acesteia pe baza de cicoare. Toate aceste produse sunt consumate in mod constant, de aceea exista o preocupare atat de mare la nivel european pentru reducerea cantitatii de acrilamida aparuta in procesul de productie.

Acrilamida este o substanta toxica, cu puternic potential cancerigen, care se formeaza atunci cand alimente care contin amidon sunt prajite in grasimi vegetale, la temperaturi inalte.
De aceea, inca din 2006, EFSA incearca printr-o serie de masuri menite sa ii convinga pe producatori sa foloseasca tehnologii care sa reduca aparitia acrilamidei. In acest sens au fost realizate o serie de ghiduri pentru ca aceia din industrie sa aiba toate materialele necesare.

Singurele produse pentru care nu s-a gasit o solutie sunt cafeaua si substitutele ei. Mai mult, s-a observat ca de la an la an, cantitatea de acrilamida creste, semn ca pentru producatori nu exista nici o preocupare in acest sens.

Studiul realizat de EFSA va continua si in anii viitori, dorinta Autoritatii Europene fiind de reducere a nivelului de acrilamida in toate produsele alimentare, pentru a evita probleme de sanatate la nivelul UE. Primul studiu legat de acrilamida a fost realizat in 2002, pe cobai, iar rezultatele au aratat ca are potential cancerigen foarte ridicat, dar si genotoxic, ducand la distrugerea materialului genetic al celulelor.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.