Eruptia vulcanului Eyjafjoell din Islanda a incetat

0
334

Vulcanul islandez Eyjafjallajokull, care a perturbat traficul aerian in Europa in ultimele cinci saptamani, nu se mai afla in eruptie, a anuntat, duminica, geofizicianul Magnus Gudmunsson de la Universitatea Islandei. El a precizat insa ca este „prea devreme pentru a spune daca acesta este finalul eruptiei sau numai o oprire temporara a activitatii vulcanului”.a incetat eruptia

„Pot confirma ca activitatea in crater a incetat, iar magma nu mai iese la suprafata. Eruptia s-a oprit, cel putin pentru moment. In prezent, din crater nu mai iese decat fum”, a spus Gudmunsson, citat de Mediafax.

Expertii islandezi continua sa supravegheze vulcanul, care a inceput sa erupa in data de 14 aprilie. „Daca nu vor avea loc noi miscari seismice si explozii, atunci se poate spune ca s-a incheiat”, a adaugat el.

„Daca ma veti intreba peste un an, voi putea spune cu siguranta”, a spus Gudmunsson, reamintind ca eruptia precedenta a vulcanului Eyjafjoell a durat 13 luni, intre 1821 si 1823. „Si atunci eruptia a incetat, pentru a se relua de mai multe ori, la intervale diferite, deci este greu de stabilit o data anume”, a adaugat el.

Vulcanul Eyjafjallajokull a eliberat in atmosfera cantitati uriase de cenusa, paralizand traficul aerian in Europa in luna aprilie. Mai mult de 100.000 de zboruri au fost anulate si peste opt milioane de pasageri au fost blocati pe diferite aeroporturi din lume, dupa ce autoritatile au decis suspendarea curselor aeriene ca masura de precautie.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.