Acord asupra fondului de ajutor, la finalul conferintei de la Cancun

0
504
Acord asupra fondului de ajutor, la finalul conferintei de la Cancun
Acord asupra fondului de ajutor, la finalul conferintei de la Cancun

Conferinta Natiunilor Unite pe tema schimbarile climatice, care a avut loc la Cancun in ultimele doua saptamani, s-a incheiat cu un acord minor, asupra crearii unui sistem de ajutor financiar si tehnic pentru tarile in curs de dezvoltare amenintate de pericolele incalzirii globale, potrivit Associated Press.

Pe langa acesta, a mai fost semnat un acord care reinnoieste cadrul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar nu fixeaza niciun fel de nou obiectiv tinta pentru statele industrializate.
Un pas inainte dupa Copenhaga
Totusi, reprezentantii celor 193 de tari care au participat la discutii, considera ca s-au inregistrat progrese dupa esecul summitului de anul trecut de la Copenhaga.
Desi acordurile la care s-a ajuns sunt limitate, aceasta este prima oara in ultimii trei ani cand blocul de 193 de natiuni al ONU a reusit sa se puna de acord cu privire la un model de actiune, comenteaza AP.
Aceste acorduri au fost acceptate cu obiectia Boliviei, care a sustinut ca masurile respective nu sunt suficiente pentru a combate schimbarile climatice. Acordurile de la Cancun creeaza noi institutii care sa ofere tehnologii verzi si fonduri tarilor mai sarace, insa nu sunt precizate sursele acestor fonduri.
Solicitand tarilor industrializate sa avanseze mai rapid pe calea reducerilor drastice a emisiilor poluante, aceste acorduri au recunoscut obiectivele propuse de oamenii de stiinta privind reducerea poluarii cu gaze cu efect de sera din aceste tari cu 25% pana la 40% fata de nivelul din 1990, in urmatorii 10 ani. Obiectivele fixate in prezent prevad o reducere cu doar 16%.
Celalalt acord pune bazele Fondului Verde pentru Clima, un fond in valoare de mai multe miliarde de dolari, destinat tarilor in curs de dezvoltare care trebuie sa faca fata schimbarilor climatice. Ceea ce nu s-a stabilit inca este de unde vor fi adunati acesti bani. In urma cu un an, la Copenhaga, guvernele au fost de acord sa mobilizeze 100 de miliarde de dolari pe an pentru tarile in curs de dezvoltare, incepand cu anul 2020, iar probabil o mare parte din acesti bani ar putea intra in Fondul Verde pentru Clima.
La Cancun s-a cazut, de asemenea, de acord asupra unui set de reguli privind actiunile de conservare a padurilor cu finantari internationale.
Criticile organizatiilor de mediu
In ciuda acordurilor incheiate, reprezentantii organizatiilor ecologiste si de protectie a mediului au primit rezultatele intrunirii de la Cancun cu rezerve. „Nu este suficient pentru a salva clima, insa a reusit sa reconfere credibilitate Natiunilor Unite ca o organizatie in care se pot face progrese”, a comentat Alden Meyer, reprezentant al organizatiei Union of Concerned Scientists, de la Washington
Totusi, secretarul de stat american Hillary Clinton a calificat drept un „pas semnificativ inainte” semnarea acordului de ieri, de la Cancun, asupra schimbarilor climatice, de asemenea salutat de presedintele Barack Obama ca permitand „continuarea efortului” contra incalzirii, potrivit AFP.
Obama i-a telefonat ieri omologului sau mexican Felipe Calderon pentru a-l felicita ca a prezidat acordul, estimand ca el ar permite „continuarea efortului pentru a raspunde provocarii schimbarilor climatice”, a indicat Casa Alba intr-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.