Actiuni pentru protectia fondului forestier

Actiuni pentru protectia fondului forestier
Actiuni pentru protectia fondului forestier

Aproape 2.400 de metri cubi de material lemnos au fost confiscati in urma unei actiuni coordonate de Directia de Ordine Publica – I.G.P.R. in judetele Suceava si Neamt.

In perioada 28 – 31 mai a.c., sub coordonarea Directiei de Ordine Publica – Serviciul Protectia Fondului Forestier si Piscicol s-a actionat pe raza judetelor Suceava si Neamt pentru prevenirea taierilor ilegale de arbori din paduri si a faptelor ilegale asociate din circulatia, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos.

Alaturi de politistii din cadrul I.G.P.R., I.P.J. Suceava, Neamt si Bistrita Nasaud la actiune a participat si un echipaj al Inspectoratului General de Aviatie care a survolat teritoriul si a furnizat echipelor de la sol informatii privind zonele cu taieri masive de arbori si locurile unde sunt depozitate mari cantitati de material lemnos.

De asemenea, din echipele de control au facut parte specialisti din cadrul R.N.P. Romsilva, Directiei Silvice Suceava, consilieri din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – I.T.R.S.V. Valcea, Brasov, Suceava si Vrancea, comisari din cadrul Garzii Nationale de Mediu si comisari din cadrul Garzii Financiare.

Pe parcursul actiunii au fost verificate 5 ocoale silvice, 7 cantoane silvice, 33 de instalatii de debitat material lemnos, 43 de autovehicule si au fost efectuate 9 controale in fondul forestier.

In urma acestor activitati au fost depistate 34 de infractiuni, dintre care 14 la Codul Silvic (taiere ilegala de arbori, sustragere de material lemnos, folosirea fara drept a dispozitivelor speciale de marcat, falsificarea dispozitivelor speciale de marcat), 15 infractiuni de coruptie, 3 infractiuni de fals si uz de fals si 2 fapte prevazute de alte acte normative.

Totodata, au fost aplicate 98 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 398.600 lei, din care 87 la Legea 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, 2 la H.G. nr. 996/2008 privind provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, 9 sanctiuni fiind aplicate pentru fapte prevazute de alte acte normative.

Pentru neregulile constatate au fost confiscati 2.383,67 mc material lemnos confiscat, in valoare de 395.150,04 lei si a fost retras un acord ITRSV.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente