O noua cladire ecologica la Cluj: Banca Transilvania in Tetarom

O noua cladire ecologica la Cluj: Banca Transilvania in Tetarom
O noua cladire ecologica la Cluj: Banca Transilvania in Tetarom

Grupul financiar a finalizat imobilul de birouri si centrul de date din parcul industrial, cu lucrari demarate in 2011. Banca a inceput procedurile de certificare verde internationala.

Municipiul Cluj-Napoca are deocamdata o singura cladire cu astfel de certificare si inca doua ansambluri de birouri cu proceduri demarate, ambele fiind inca la faza de lucrari in santier.

Ansamblul construit de ACI Cluj pentru Banca Transilvania (BT) in Tetarom I cuprinde o cladire de birouri clasa A si un corp in care functioneaza centrul de date al BT. Lucrarile au fost demarate la final de 2011. In noua cladire de birouri lucreaza 350 de angajati din diverse departamente ale Centralei BT. Constructia cuprinde demisol, parter si cinci etaje, iar investitia bancii a trecut de 10 milioane de euro, arata datele BT. Suma vizeaza partea de constructie, dotari si echipamentele tehnologice care asigura functionarea neintrerupta a centrului de date.

In cladirea de birouri va fi deschisa o agentie BT pentru companiile care isi desfasoara activitatea in cadrul parcului industrial Tetarom I, a angajatilor acestora si ai bancii. „Capacitatea noii cladiri a BT, aflata in Tetarom I, este de 400 de persoane. In prezent, in cadrul acesteia lucreaza 350 de persoane, reprezentand o parte din echipa Centralei BT; au fost avute in vedere eventuale completari ale echipelor departamentelor respective. O alta parte a echipei Centralei bancii se afla in cladirea bancii de pe str. G. Baritiu nr.8″, au mentionat reprezentantii BT.

BT a inceput procedurile de obtinere a certificatului international acordat cladirilor verzi, Green Building LEED Certification (SUA). „In vederea minimizarii impactului asupra mediului inconjurator, BT a ales – pentru proiectarea si executia ansamblului – dotari, echipamente si tehnologii de ultima generatie, cu eficienta energetica sporita”, au explicat reprezentantii bancii. Judetul are deocamdata doar doua cladiri oficial verzi: fostele hale Nokia (acum De’Longhi) si imobilul de birouri Amera Tower. Cu toate ca a stabilit o premiera in tara prin introducerea impozitului redus pentru cladiri verzi, muncipiul are acum un singur beneficiar al acestuia: Amera.

Potrivit datelor Romania Green Building Council (RoGBC) Transilvania, o serie de dezvoltatori cu proiecte la Cluj au in curs de pregatire certificarea in unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial, LEED (SUA), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania). Dezvoltatorii a doua dintre cele mai importante centre de afaceri din oras, acum in santier, au anuntat deja intentia de construire de cladiri certificate: The Office si Liberty Technology Park, ambele pe sistem BREEAM.

Vecini noi pentru BT in Tetarom

Doua companii si-au obtinut luna trecuta autorizatiile de construire pentru spatii de birouri, depozitare si mica productie in parcul industrial de la Taietura Turcului. PMA Invest, activa in productia de materiale publicitare, a obtinut in aprilie autorizatia de construire pentru un spatiu de birouri, showroom si mica productie in Tetarom I, parc aflat sub autoritatea Consiliului Judetean. GPM Logistic Investment a primit autorizatia pentru o hala de depozitare si birouri, in imobil de doua etaje. Pe de alta parte, contractul de finantare pentru extinderea cu 167.000 mp a Tetarom I a fost semnat in aceasta luna. Proiectul prevede marirea parcului industrial cu o suprafata utila de 168.077 mp si lucrari de infrastructura, hale, birouri.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente