Activisti de mediu si localnici din Pungesti, in grava foamei pana cand Chevron va opri explorarea

0
540
Activi?ti de mediu ?i localnici din Punge?ti, în grava foamei pân? când Chevron va opri explorarea
Activişti de mediu şi localnici din Pungeşti, în grava foamei până când Chevron va opri explorarea
Activisti de mediu si localnici din Pungesti, in grava foamei pana cand Chevron va opri explorarea
Activisti de mediu si localnici din Pungesti, in grava foamei pana cand Chevron va opri explorarea

Un grup de activisti de mediu si localnici din Pungesti (Vaslui) au intrat in greva foamei marti, ei spunand ca vor mentine acest protest pana cand Chevron va opri activitatile de explorare a gazelor de sist in zona, iar interdictia de circulatie in Silistea si Pungesti va fi ridicata.

Un numar de 19 persoane – cinci activisti de mediu si 14 localnici din comuna Pungesti – au intrat in greva foamei, pe termen nelimitat.

Ei spun ca vor protesta astfel pana cand compania Chevron va opri activitatile de explorare a gazelor de sist in zona, dar si pana cand va fi ridicata interdictia de circulatie pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti.

„Am decis sa intram in greva foamei in semn de nemultumire fata de activitatile desfasurate in zona de Chevron. Suntem hotarati sa nu renuntam pana cand compania petroliera nu va renunta la activitatea de explorare din zona. De asemenea, protestam si fata de masura luata de Politie, de restrictionare a traficului pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti”, a spus Alexandru Lupe, unul dintre cei cinci activisti de mediu care au intrat in greva foamei.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui au declarat, marti, ca protestatarii au anuntat institutia ca au intrat in greva foamei, pe perioada nedeterminata.

„Noi am comunicat medicului de familie din zona ca pe perioada programului normal de lucru sa monitorizeze evolutia starii de sanatate a persoanelor care au intrat in greva foamei. In cazul in care vor aparea probleme, persoanele afectate vor putea suna la 112, pentru a solicita interventia unei ambulante, fiind instiintata inclusiv conducerea Ambulantei Vaslui”, a spus seful DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

In urma acestor incidente, Politia Vaslui a constituit o „zona speciala de siguranta” in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati in vederea explorarii gazelor de sist. Astfel, traficul pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti, a fost restrictionat.

In 12 decembrie, cererea de ridicare a interdictiei de circulatie in Silistea si Pungesti formulata de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsa de catre magistratii Judecatoriei Vaslui, care au considerat-o neintemeiata. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotararea Judecatoriei Vaslui, cazul urmand sa fie judecat de un complet format din trei judecatori.

In 17 decembrie, Parchetul Judecatoriei Vaslui anunta ca s-a inceput urmarirea penala fata de 37 de protestatari care au participat in 7 decembrie la manifestatiile din zona Pungesti, persoanele respective fiind acuzate ca au distrus gardul imprejmuitor al platformei Chevron si i-au agresat pe jandarmi.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.