Turistii sunt dispusi sa plateasca mai multi bani pentru a-si petrece vacanta intr-o arie protejata

Turistii sunt dispusi sa plateasca mai multi bani pentru a-si petrece vacanta intr-o arie protejata
Turistii sunt dispusi sa plateasca mai multi bani pentru a-si petrece vacanta intr-o arie protejata

42 de milioane de euro s-ar putea strange in plus la bugetul statului daca turismul in doar cinci parcuri nationale si naturale din Muntii Carpati ar fi promovat si stimulat de autoritati. Aceste zone de o frumusete rara nu duc lipsa de turisti in niciun anotimp, insa numarul lor ar putea creste daca ariile protejate ar avea parte de o infrastructura si de servicii mai bune. Printre zonele „vanate” de turisti se numara si Parcul Natural Muntii Maramuresului.

Parcul Natural Apuseni si Parcul National Piatra Craiului sunt considerate adevarate „mine de aur” pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania si se anticipeaza ca numarul vizitatorilor va creste. Parcul Natural Vanatori Neamt atrage turistii prin numarul mare de manastiri si pensiuni, unde posibilitatile de recreere sunt diverse: centrul de vizitare al parcului unde pot fi admirati zimbrii reintrodusi in libertate, plimbari cu sania, echitatie, spa, vizite la Gradina Zoologica „Dragos Voda”, unde cele 10 ha gazduiesc cerbi carpatini, ursi, mistreti, lupi, numeroase specii de pasari.

In Parcul Natural Muntii Maramuresului, vizitatorii beneficiaza de pachete turistice complexe care includ, printre altele, si plimbari cu Mocanita, una dintre atractiile Vaii Vaserului.

Multitudinea de trasee turistice, cabane si pensiuni, aerul curat si peisajele atragatoare sunt doar cateva avantaje ale petrecerii unei vacante de vis intr-unul din parcurile naturale si nationale din Muntii Carpati.

Un studiu realizat in Croatia de Institutul Turismului a constatat, de exemplu, ca exista o suma suplimentara de pana la 24 – 32% din pret pe care vizitatorii sunt dispusi sa o plateasca pentru hoteluri amplasate in zone de padure si ca peisajul este un factor decisiv in alegerea hotelului.

Ariile protejate au un potential urias de dezvoltare pe zona turistica. insa pentru a genera venituri constante e nevoie de investitii pentru imbunatatirea infrastructurii, protejarea biodiversitatii, amenajarii refugiilor si a cabanelor, intretinerea traseelor montane etc. Daca este administrat intr-o maniera sustenabila, turismul din cele cinci parcuri pilot poate genera inca 2,626 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani. In 2010, de exemplu, Parcul Natural Apuseni a generat venituri directe de 34.000 de euro, in principal, din plata tarifelor de vizitare.

In acest moment, ariile protejate din Muntii Carpati nu sunt valorificate la potentialul lor maxim. Un studiu realizat in cadrul proiectului „Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate din Muntii Carpati”, finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania si Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, in parteneriat cu WWF, arata ca parcurile nationale si naturale din Muntii Carpati pot aduce in timp multi bani in plus la bugetul tarii. Beneficiul cumulativ al acestora este de 9 miliarde de euro pentru urmatorii 25 de ani, luand in calcul gestionarea durabila a ecosistemelor.

Analiza face pentru prima data o evaluare comparativa a doua sisteme de management al ariilor naturale protejate din Muntii Carpati si demonstreaza care este impactul economic al ariilor protejate asupra unor sectoare ale economiei – turism, ape minerale, resurse de apa, agricultura, silvicultura si vanatoare – pe o perioada de 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *