Activistii Greenpeace au blocat sediul RMGC din capitala

Pe 7 iulie 2010, la ora 7:30, 15 activisti Greenpeace au instalat in fata sediului RMGC tabara de Salvare a Rosiei Montane. Activistii s-au legat cu lanturi de intrarea in sediul companiei, protestand impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. Prin aceasta actiune Greenpeace Romania inchide sediul companiei RMGC si cere interzicerea oricaror exploatari miniere. Pe bannerele de la fata locului se poate citi: „RMGC: Nu mai munciti la un dezastru”.

Activistii Greenpeace sustin ca: „daca angajatii companiei merg la birou zi de zi, acestia nu fac nimic altceva decat sa lucreze la distrugerea Rosiei Montane. Orice minut in care RMGC nu lucreaza, e un minut castigat pentru Rosia Montana” Greenpeace Romania aduce la cunostinta opiniei publice ca RMGC nu a mai lucrat niciodata in alte proiecte miniere, proiectul demarat in tara noastra fiind primul de acest gen. In plus, actionarul majoritar al RMGC (Gabriel Resources Ltd.), care se autointituleaza o „companie canadiana”, nu este decat o sucursala a acestei companii, avand sediul intr-o insula din Marea Britanie, numita Jersey, dupa cum arata documentele oficiale. Greenpeace condamna orice forma de minerit si sustine dezvoltarea durabila si turismul, ca alternative la activitatile miniere. In plus, organizatia considera ca Romania ar trebui sa tina cont de recomandarile Parlamentului European de interzicere a folosirii cianurii in activitatile de minerit, alaturandu-se unor tari care au interzis deja folosirea cianurii, precum: Ungaria, Cehia, Germania, Grecia, Argentina, Filipine, Costa Rica.

Protestul s-a incheiat la ora 9:30, cand fortele de ordine au arestat toti activistii. Acestia au fost eliberati la scurt timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *