Adaposturile pescaresti, motiv de disputa in Delta

Ghidul Solicitantului pentru Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice”
Adaposturile pescaresti, motiv de disputa in Delta
Adaposturile pescaresti, motiv de disputa in Delta

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune ca problema adapos­turilor pescarilor ar putea fi rezolvata daca s-ar implica autoritatile locale, dar acestea refuza sa o faca.
„Noi am identificat terenurile pe care s-ar putea realiza adaposturi pescaresti care ar trebui sa respecte legislatia in constructii pentru a fi autorizate. Vom pune la dispozitia comunitatilor locale aceste terenuri, iar primariile ar trebui sa conlucreze cu asociatiile de pescari pentru a realiza, legal, astfel de constructii. Am facut aceasta oferta primariilor din Delta, dar nu am primit raspuns. Daca comunitatile locale si asocia­tiile de pescari vor solicita terenuri, noi vom realiza un proiect de act normativ pentru transferul terenului din domeniul public national la comunitatile locale care ar urma sa-l atribuie, apoi, asociatiilor de pescari cu titlu gratuit pe perioada existentei imobilului. Aceasta este so­lutia pentru realizarea unor cons­tructii legale ce ar urma sa fie utilizate de mai multi pescari, nu de fiecare pescar in parte, cum se intampla acum cu adaposturile pescaresti.”
Oferta ARBDD nu a ajuns la pescari
Asociatiile de pescari din Delta sustin ca oferta ARBDD in privinta terenului pe care ar urma sa fie aplasate adaposturile pescaresti nu a ajuns la ele. Dan Verbina, presedintele celei mai mari federatii a asociatiilor de pescari, care reprezinta peste 80 la suta din pescarii din Delta, spune ca „in urma cu cateva luni, am convenit cu guvernatorul sa stabileasca locurile unde se pot amplasa adaposturile si modelele de constructii acceptate de ARBDD, dar nu am primit aceste oferte”.
De ce nu se folosesc fondurile UE?
Pescarii sustin ca, chiar daca ar primi terenul gratis si proiectele de la ARBDD, adaposturile nu se pot realiza pentru ca nu au bani sa le con­struieasca. Guvernatorul Baboianu spune ca „daca pescarii nu au bani, adaposturile ar putea fi realizate cu fonduri europene pe care le pot atrage comunitatile de pescari din Delta”. Este vorba de fondurile structurale alocate de UE prin Programul Operational pentru Pescuit, destinate dezvoltarii pescariilor din Romania. Pana acum, nimeni nu a scris un proiect de acest fel, iar fondurile structurale alocate de UE in valoare de peste 300 milioane de euro, pentru pescariile din tara noastra, trebuie sa fie cheltuite pana in 2013.
Haituirea pescarilor
In timp ce autoritatile paseaza rezolvarea acestei probleme de la una la alta, pescarii au intrat in conflict cu agentii ecologi ai ARBDD si comisarii Garzii de Mediu care ii ameninta cu amenzi si ca le demoleaza adaposturile. Ecologistii care-i haituiesc pe pescari se prevaleaza de legislatia de mediu si de urbanism care nu permite existenta unor constructii neautorizate pe teritoriul Rezervatiei. Costel Ifrim, comisarul sef al Comisariatului din RBDD al Garzii de Mediu, spune ca „multe adaposturi pescaresti din Delta au devenit adaposturi pentru braconieri. Din acest motiv am solictat ARBDD sa ia masuri pentru demolarea lor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *