Administratiile publice locale, dar si agentii economici vor trebuie sa colecteze selectiv gunoiul

Administratiile publice locale, dar si agentii economici vor trebuie sa colecteze selectiv gunoiul

Administratiile publice locale, dar si agentii economici vor trebuie sa selecteze gunoiul inainte de a-l arunca.

Sau cel putin, asa ii obliga un nou act normativ publicat la sfarsitul lunii trecute de Ministerul Mediului.

Unii edili spun insa ca degeaba selecteaza deseurile, pentru ca societatea de salubrizare nu le colecteaza conform normelor europene.

Noua lege mai vine si cu amenzi de zece ori mai mari decat pana acum pentru cei care nu respecta mediul inconjurator.

Primarul din Tomesti, Stefan Timofte, spune ca a promovat deja colectarea selectiva in randul institutiilor publice si a locuitorilor si spera ca, la anul, peste 90% din populatie sa recicleze deseurile.

Stefan Timofte, primar comuna Tomesti: „Deja noi gunoiul il punem selectiv in tomberoane separate, insa eu nu stiu daca pot sa faca colectarea selectiv. Din cate stiu exista o selectare acolo la groapa de gunoi, sunt niste oameni, il selecteaza.”

Chiar daca multe voci sustin ca firma de salubrizare care actioneaza la nivelul judetului Iasi nu respecta intocmai normele europene in ceea ce priveste selectarea deseurilor, reprezentantii Salubris infirma aceste zvonuri.

Ioan Apostol, director Salubris: „Sunt si oameni rau intentionati care sa vor sa denigreze neaparat societatea, in special persoane care sunt in litigiu privind plata serviciilor de salubritate. Am auzit si noi asa ceva.”

Si firmele iesene vor fi obligate sa respecte noile norme.

Administratorii vor trebui sa se gandeasca la acest lucru inca din faza de proiect a afacerii.

In caz contrar, risca amenzi de pana la 40.000 de lei.

Galea Temneanu, purtator de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi:

„O alta noutate pentru producatori si in general pentru cei care gestioneaza activitati cu deseuri, trebuie sa aiba personal desemnat pentru aceasta activitate si specializat prin cursuri de specialitate.

Contraventiile fata de actul abrogat au crescut de la doua pana la zece ori, insemnand pentru persoane fizice o amenda de maxin 20 de milioane de lei, bani vechi sau pentru operatorii economici pana la 40.000 de lei noi.

In aproximativ 3 saptamani, toate autoritatile publice locale, dar si firmele ar trebui sa aiba cel putin patru tomberoane, pentru hartie, plastic, sticla si metal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *