Caramelul este un aditiv alimentar care se gaseste in industria alimentara in patru forme. E 150a, caramel simplu, este un colorant natural. Chiar si asa, consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
Unul dintre efectele negative ale aditivului E 150a este ca poate incetini cresterea copiilor. Caramelul simplu este unul dintre colorantii care pot fi obtinuti din organisme modificate genetic. E 150b (caramel de sulfit de sodiu), E 150c (caramel amoniacal), E 150d (caramel sulfit de amoniu) sunt tot coloranti maro, dar obtinuti in mod artificial. Efectele acestora sunt dintre cele mai grave: declansarea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), incetinirea cresterii, distensii intestinale, hipertrofie a muschilor. De asemenea, poate distruge vitamina B si distruge cromozomii.
UTILIZARE. Dozele zilnice admise pentru E 150c si pentru E 150d sunt de 200 mg/kg corp. Chiar daca pare o cantitate mare, ea poate fi usor depasita. Caramelul, indiferent care, se gaseste intr-o foarte mare gama de produse alimentare. E 150(a, b, c, d) se gaseste in bere, paine neagra, ciocolata, biscuiti, coniac, sosuri, gogosi, produse din peste, inghetate, gemuri, deserturi din lapte, muraturi, bauturi carbogazoase, otet, vinuri si lista poate continua.
Sursa: Jurnalul National