Aerogeneratoarele, viitorul pentru energia eoliana

0
530

O turbina uriasa ale carei miscari imita alunecarea in spirala a semintelor de platan ar putea revolutiona industria energiei eoliene. Inginerii britanici lucreaza la designul unui aerogenerator care se va roti in jurul propriei axe, va masura 274 de metri si va produce o energie de pana la 10 megawati.
aerogeneratoare
Aerogeneratorul este dezvoltat de firma de inginerie Wind Power, in colaborare cu arhitecti de la Grimshaw si cadre universitare de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie. Wind Power lucreaza si cu Rolls Royce, Arup, BP si Shell pentru realizarea acestei inventii revolutionare, precizeaza un articol publicat in cotidianul britanic „The Daily Mail”.

Primul aerogenerator ar putea fi functional pana in 2013. Acesta are doua brate care pornesc de la baza sa, in forma de V, cu „vele” rigide montate pe toata lungimea lor. Atunci cand vantul trece peste ele, actioneaza ca ventilatoarele aerodinamice, generand miscari care invart intreaga structura cu aproximativ trei rotatii pe minut.

Exista insa si alte companii care au intrat in cursa pentru realizarea de noi modele de turbine eoliene care sa poata genera pana la 10 megawati de energie. Firma Clipper a anuntat deja ca are in plan sa construiasca turbinele gigant numite Britannia, care se vor inalta la aproximativ 182 de metri deasupra Marii Nordului.”Este ideal sa lucrezi in larg pentru a produce energie eoliana, dar e totusi un mediu extrem de dur”, spune Theo Bird, reprezentant al companiei Wind Power.

15% energie din surse regenerabile

Secretarul liberal democrat pe domeniul energiei din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat ca numarul turbinelor eoliene – atat cele din larg, cat si cele terstre – trebuie sa creasca pentru a ajuta tara sa ajunga la tinta de 15% energie din surse regenerabile pana in 2020.

In Marea Britanie, energia eoliana din zona apelor din larg este considerata o optiune mult mai buna pentru productia de energie din surse regenerabile decat turbinele terestre, intrucat nu exista aceeasi opozitie din partea opiniei publice.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.