In conditiile in care suntem bombardati permanent de stiri care reveleaza efectele dezastruoase ale poluarii aerului, tot mai multi oameni se consoleaza la gandul ca macar in caminele lor sunt in siguranta. Ceea ce le scapa este faptul ca poluarea ii pandeste la orice pas si sunt inconjurati de substante toxice, cu precadere in casele lor.
Mai mult, nivelul poluarii din aerul din interiorul locuintei poate fi de 2,5, pana la 100 de ori mai ridicat decat in aerul de exterior. Si, cum oamenii petrec mai mult de 12 ore in interiorul locuintei, sunt cu atat mai mult predispusi la imbolnaviri ale plamanilor si alte afectiuni.
Conform unui studiu din 2007 publicat in Business Construct, un bucurestean inspira un kilogram de praf pe zi. De asemenea, poluarea aerului din Timisoara reprezinta o grava amenintare la adresa sanatatii oamenilor, dar si a animalelor, pasarilor, florilor, florei si faunei, in general. Daca in privinta aerului exterior nu detinem controlul pe care il dorim, praful nu trebuie insa sa afecteze si bunastrea caminului. Internetul este plin de oferte pentru sistemele de purificare a aerului, iar tot mai multe companii s-au specializat in instalarea sistemelor care reduc particulele organice volatile(VOC).
Alte masuri pe care fiecare ar trebui sa le aiba in vedere pentru protejarea si aclimatizarea locuintei sunt: folosirea produselor de curatat ecologice pentru neutralizarea substantelor toxice din aer, aerisirea camerelor, chiar si atunci cand climatul de afara este nefavorabil si o atentie sporita la achizitionarea covoarelor. In acest ultim caz, cei mai afectati sunt copiii, care petrec foarte mult timp jucandu-se pe podele. Sunt preferabile covoarele joase, mai putin pufoase, care absorb mai putin praf si bacterii.
Si daca tot nu ne putem ascunde de poluarea iminenta, suntem datori sa facem uz de toate armele necesare pentru a o infrunta. Masurile de protectie prezentate mai sus, desi par nesemnificative, contribuie in mod clar la imbunatatirea aerului caminului.