Se stie deja ca o casa neizolata termic va pierde rapid caldura in sezonul rece, indiferent de sistemul de incalzire implementat. Asta se traduce in dese variatii de temperatura care ne produc disconfort termic, dar si in cresterea valorii facturii de intretinere a casei.
Stiai ca o casa poate pierde pana la 35% din caldura doar prin tavanul neizolat? Va inregistra pierderi de caldura de pana la 25% prin peretii neizolati, 20% prin pardoseala neizolata si prin ferestre si alti 25% cu ajutorul curentilor de aer. Caldura se indreapta intotdeauna catre suprafetele reci, neizolate, si in acest fel temperatura din interiorul casei scade, iar necesarul de agent termic creste.
Daca am vedea imagini termice comparative ale unei case izolate si ale uneia neizolate, am putea observa pierderile masive de caldura ale celei din urma. Casa neizolata, vazuta prin camera cu termoviziune, va fi colorata in nuante de galben, portocaliu si rosu – semn ca aceasta radiaza caldura si deci, o pierde. O casa termoizolata corespunzator, vazuta prin infrarosu, va fi colorata in nuante de albastru, ceea ce inseamna ca pastreaza caldura in interior si, prin urmare, reduce consumul de agent termic si desigur valoarea facturii de incalzire.
De altfel, o termoizolare eficienta a casei inseamna nu doar costuri mai mici de incalzire pe timpul iernii, ci si reducerea facturii la energie electrica pe timpul verii, cand suntem nevoiti sa apelam la aparatele de aer conditionat, pentru a ne racori.
Pentru a retine caldura in interiorul casei in timpul iernii trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri:
– izolatia corespunzatoare si eficienta a locuintei;
– impiedicarea patrunderii curentilor de aer rece in interiorul casei;
– alegerea corecta a dimensiunii si tipului ferestrelor (pentru cei aflati in faza de constructie a casei) si izolarea acestora in sezonul rece.
Cum alegem materialul termoizolator?
Pe piata romaneasca exista, in prezent, o sumedenie de tipuri de materiale termoizolante pentru casa si alegerea unuia dintre ele poate parea dificila, mai ales pentru necunoscatori. Poate cel mai important factor de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem materialul de termoizolare a casei este valoarea R a acestuia. Aceasta valoare indica rezistenta la transferul de caldura prin conductie a materialului termoizolator. Capacitatea de izolatie a materialului este cu atat mai mare cu cat mai ridicata este valoarea R a acestuia. Valoarea R depinde de grosimea, densitatea si tipul materialului termoizolator, iar in cazul unui material izolator multi-strat calculul valorii R se va face adunand valoarea individuala a fiecarui strat.
Tipul si grosimea stratului termoizolator se va alege si in functie de materialele folosite la constructia casei (lemn, caramida plina, blocuri ceramice cu goluri, bca, beton armat etc), de suprafata pe care urmeaza sa fie aplicat (tavan, pardoseala, pereti etc), dar si in functie de clima zonei in care se afla casa.
Cum sa ne ferim de curentii de aer rece?
Pe langa disconfortul fizic pe care ni-l creeaza, curentii de aer rece din casa sunt responsabili de cresterea cu pana la 20% a valorii facturii de incalzire in sezonul rece. Pentru a preveni pierderile de caldura din cauza curentilor de aer rece trebuie sa etanseizam tamplaria usilor si ferestrelor vechi, din lemn. In cazul usilor prea inalte vom aplica in partea inferioara a acestora o banda de cauciuc speciala care va impiedica fluxul curentilor de aer. Pentru a preveni patrunderea aerului rece prin cosul de fum, vom bloca gura sobei sau a semineului atunci cand nu facem focul.
Ferestrele casei – o cale de pierdere a caldurii pe timp de iarna
Orientarea ferestrelor in functie de soare este extrem de importanta. Asa ca, daca esti in faza de proiectare a casei, nu uita sa proiectezi ferestrele astfel incat sa inregistrezi pierderi minime de caldura prin intermediul lor pe viitor, beneficiind de cantitatea maxima de lumina naturala. Pentru dormitoare si camerele copiilor, de exemplu, se recomanda orientarea catre Est a ferestrelor. In acest fel, incaperile pot beneficia de lumina din belsug dimineata si in prima jumatate a zilei. Pentru bucatarie orientarea ferestrelor catre sud este cea mai potrivita, deoarece doar asa vom profita de lumina puternica intreaga zi. Orientarea ferestrelor spre vest pare a fi cea mai potrivita pentru living, unde ne putem petrece dupa-amiezi scaldate in lumina soarelui.
Desigur ca cei care locuiesc la bloc sau au cumparat casa gata construita nu pot alege orientarea ferestrelor. Pot insa alege profilele pentru tamplaria ferestrelor si tipul geamului. Cele mai importante profile ale momentului sunt cele din lemn, cele din aluminiu si cele din PVC, fiecare dintre ele prezentand avantaje si dezavantaje. Insa, din punct de vedere al coeficientului de transfer termic, tamplaria din PVC este considerata a fi cea mai fiabila, mai ales in cazul profilelor cu 5 sau chiar mai multe camere.
Chiar daca vom alege ferestre cu profil PVC, e bine sa ne luam masuri suplimentare de prevenire a pierderilor de caldura pe timp de iarna. Putem face asta prin inlocuirea perdelelor cu draperii dense, prin montarea pe ferestre a unor rolete textile, pe care le putem inchide dupa apusul soarelui, prevenind astfel pierderea unei cantitati importante de caldura (pana la 20%).