AFM: Peste 1.500 de firme s-au aratat interesate sa instaleze panouri solare pe locuintele romanilor

0
492

Mai mult de 1.500 de firme au depus, pana vineri dupa-amiaza, dosare pentru participarea la programul ecologic „Casa verde”, care va fi derulat in 2009 de Administratia Fondului de Mediu (AFM) si de Ministerul Mediului, a declarat pentru NewsIn, presedintele AFM, Mihai Toti.
programul casa verde
„28 noiembrie a fost ultima zi in care firmele au putut depune dosare. Noi am prelungit cu cateva ore termenul fixat (ora 12), pentru ca sa putem prelua toate dosarele. Foarte multe firme, peste 1.500, au depus dosare si probabil vor mai fi dosare care vor veni prin posta”, a mai spus Toti.

Acesta a adaugat ca va urma o perioada de analiza a informatiilor, iar „la mijlocul lunii decembrie vom face publice firmele care au fost alese sa participe la acest program”.

„Bugetul pentru 2009 a ramas neschimbat”, a mai spus presedintele AFM.

Astfel, programul pentru inlocuirea sau modernizarea sistemului clasic de incalzire prin folosirea de alternative ecologice precum panouri solare, pompe de caldura si alte tehnologii curate va incepe in 5 ianuarie si va avea un buget total de 520 milioane lei in 2009, din care cetatenii, asociatiile de locatari si organizatiile non-guvernamentale vor beneficia de 400 milioane lei (circa 110 milioane euro).

Ministerul Mediului va acorda cel mult 25.000 lei (circa 6.900 euro) pentru fiecare persoana care va dori sa-si monteze, anul viitor, asemenea instalatii.
In schimb, pentru proiectele firmelor, autoritatilor locale, dar si unitatilor de invatamant, plafoanele de finantare sunt diferite. Astfel, din bugetul de 120 milioane lei, companiile primesc pana la 50% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 250.000 lei, in timp ce primariile si unitatile de invatamant pot beneficia de 60%, dar fara sa depaseasca 300.000 lei.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.