Auchan, Cora si Selgros Romania vor vinde doar becuri economice din 2011

Auchan, Cora si Selgros au decis ca incepand cu anul 2011 sa comercializeze in retelele proprii doar becuri economice intrucat acestea consuma cu 80% mai putina energie decat becurile cu incandescenta, potrivit Greenpeace Romania.

becuri ecologice
“Ikea a anuntat eliminarea de pe piata a becurilor cu incandescenta incepand cu luna septembrie 2009, Plus a stabilit ca termen luna august 2010, iar Auchan, Cora si Selgros Cash&Carry vor vinde doar becuri economice incepand cu anul 2011”, se arata intr-un comunicat al Greenpeace Romania.

Potrivit acestuia, Metro a declarat ca nu va elimina de pe piata becurile cu incandescenta decat in situatia adoptarii unor prevederi legale care sa solicite acest lucru. De asemenea, hipermarketurile: Billa, Bricostore, Mr. Bricolage, Hornbach, La Fourmi, Mega Image, Penny XXL nu au furnizat nici un raspuns oficial la soclicitarea Greenpeace Romania.

Aceeasi solicitare de eliminare a becurilor cu incandescenta de pe piata a fost adresata de organizatia Greenpeace hipermarketurilor din mai multe tari. Cea mai mare receptivitate au avut-o tarile din vestul Europei, in special cele din Marea Britanie, unde 13 hipermarketuri au anuntat eliminarea de pe piata a becurilor cu incandescenta in intervalul 2009-2011.

Pentru a produce aceeasi cantitate de lumina, becurile cu incandescenta consuma cu 80% mai multa energie comparativ cu becurile economice.

Greenpeace Romania va lansa Ghidul Hipermarketurilor Verzi.1 care ierarhizeaza hipermarketurile din tara noastra in functie de importanta pe care acestea o acorda incalzirii globale si implicit reducerii emisiilor de dioxid de carbon (CO2), prin politica pe care o au fata de eliminarea becurilor cu incandescenta de pe piata.

Agentia Internationala a Energiei (IEA) estimeaza ca energia globala consumata se va dubla pana in anul 2050 ceea ce inseamna ca temperatura medie globala va creste cu pana la 5°C in timpul acestui secol, generand iesirea de sub control a schimbarilor climatice. Pentru a preveni acest lucru, cresterea temperaturii medii globale nu trebuie sa depaseasca 2°C. Acest lucru este posibil doar prin reducerea emisiilor de CO2 cu 50% pana in anul 2050.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente