Africa ajuta la „curatarea” aerului Terrei

Continentul african captureaza mai mult dioxid de carbon decat emite in atmosfera, ceea ce inseamna ca ajuta la ameliorarea consecintelor negative ale schimbarilor climatice,conform rezultatelor preliminare ale unui studiu despre ciclul dioxidului de carbon in Africa.
africa
Acest raport a fost realizat de organismul Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), in colaborare cu alte institutii.

„Testele deocamdata ne indica faptul ca Africa este un „filtru” pentru carbon, ceea ce semnifica capturarea a mai mult carbon decat emite in atmosfera”, afirma coordonatorul proiectului CarboAfrica,Riccardo Valentini intr-o nota a FAO.

Valentini a detaliat ca „acest lucru implica faptul ca Africa contribuie la reducerea gazelor cu efect de sera, motiv pentru care ajuta la ameliorarea consecintelor schimbarilor climatice”.

Stabilit in 2006 datorita unei finantari de 2.8 milioane de euro al departamentului de investigatii al Comisiei Europene, programul analizeaza ciclul carbonului in 11 tari subsahariene, se bazeaza pe participarea a 15 organizatii din Africa si Europa.

In asteptarea concluziilor definitive,ce se vor publica in 2010, primele date difuzate in conferinta ce are loc incepand de astazi in Accra(Ghana)noteaza ca,carbonul capturat prin intermediul fotosintezei in zonele impadurite si de savana este superior celui eliberat in atmosfera datorita defrisarilor si incendiilor(intre17-40%), in timp ce din Africa provine numai 4% din dioxidul de carbon provenit din combustibilii fosili.

Pentru a consolida echilibrul intre cantitatea de CO2 emisa si capturata, agricultura are un rol „crucial”.

„Trebuie sa ajungem pana la taranii africani, sa-i invatam cum sa-si foloseasca terenurile si padurile,in asa maniera incat ciclul de carbon sa fie aliatul nostru in batalia impotriva schimbarilor climatice”, se semnaleaza de asemenea in comunicatul reprezentantului Oficiului Regional al FAO in Africa, Maria Helena Semedo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *