Africa se schimba

0
431

Un nou atlas trece pe lista schimbarile de peisaj ale Africii din ultimele decenii.

Schimbarile climatice creaza o serie de probleme si intensifica transformarile dramatice ce strabat tot continental african. O serie de imagini prin satelit a aratat cum ghetarii din muntii Rwenzori, ce erau considerati a fi izvorul raului Nill, s-au micsorat cu aproape 50% din 1993 ca urmare a schimbarilor climatice. Retragerea lor rapida ameninta nu numai mijloacele de existenta a doua milioane de oameni care depind de apa rezultata din topire, dar a sporit si presiunea asupra gorilelor care traiesc in apropierea parcului Virunga. Astfel s-a cazut de acord asupra intocmirii unui nou atlas, care sa cuprinda schimbarile mediului inconjurator african.

Atlasul, lansat de presedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, trece pe harta granitele oraselor, protejand suprafetele micsorate. De asemenea, sunt prevazute si pierderile insemnate de padure din Congo DRC, dar si scaderea varietatilor de plante in Africa de Sud. O alta pereche de imagini din atlas sugereaza ca o buna administratie a avut efecte positive asupra mediului inconjurator. Asadar, irigarea pamanurilor in Mauritania a fost restabilita, iar pe zonele defrisate din Niger s-au plantat copaci.
Tot atlasul arata vulnerabilitatea oamenilor din regiune de a forta, deseori, la extreme propriul control, incluzand micsorarea ghetarilor si impactul aprovizionarilor cu apa impreuna cu modificarile climatice.
Conform autorilor atlasului, migratiunile refugiatilor cauzate de conflicte sunt acum efectele presiunilor semnifictaive asupra mediului inconjurator. Insa cea mai mare amenintare a mediului, spun acestia, vine din degradarea pamantului, care afecteaza in prezent 32 de tari din Africa; pierderea padurilor, care se intinde in 35 de tari si pierderea biodiversitatii, care se asterne in 34 de tari.
In urma studiilor realizate si cuprinse in atlas, Africa pierde 4 hectare de padure pe an, de doua ori rata medie de defrisare.

Sursa: Guardian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.