Nescafe 3 in 1 – Sase E-uri in cafea

CE BEM, CE MINCAM – Praful contine fosfor in exces
Persoanele supraponderale ar trebui sa evite consumul zilnic al acestui produs, din cauza valorii energetice foarte ridicate. Nici cei care vor sa isi pastreze silueta nu trebuie sa exagereze.

Nescafe 3 in 1 este o „specialitate de cafea instant cu gust de lapte si zahar” care are in compozitie: zahar (53%), amidon din tapioca, ulei vegetal hidrogenat, cafea instant (11%), stabilizatori (fosfat dipotasic E 340, hexametafosfat de sodiu E 339, citrat trisodic E 331(iii), cazeina din lapte (0,9%), sare iodata, emulgatori (monodigliceride ale acizilor grasi E 471, esteri diacetil-tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi E 472e), antiaglomerant (silicat alumino-sodic E 554). 100 de grame de produs aduc un aport energetic de 1.894 kj/451 kcal, proteine 1,3 g, glucide 81,4 g, lipide 13,2 g.

ANALIZA. Produsul este un praf folosit pentru reconstituirea unei bauturi pe baza de cafea instant (11%), cu un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide (zaharoza, amidon), care imprima o incarcatura glicemica foarte ridicata, periculoasa pentru pancreasul endocrin si exocrin. Prof. dr Mencinicopschi atrage atentia ca produsul contine si o cantitate mare de lipide hidrogenate, periculoase pentru sistemul circulator si nervos. Consumatorii mai trebuie sa tina cont de sursele adaugate de fosfor, sodiu, aluminiu. Fosforul si sodiul impiedica fixarea calciului in oase, ducind in timp la aparitia osteoporozei, iar aluminiul este incriminat in aparitia maladiei Alzheimer. Din analiza ingredientelor rezulta ca praful are o densitate energetica foarte ridicata (451 kcal/100 de grame produs).

CONCLUZII. Consumul cotidian si excesiv nu este indicat supraponderalilor, obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, suferinzilor de hipertensiune arteriala, dislipidemie, de maladii hepato-renale, celor cu densitate osoasa scazuta si osteoporoza, celor cu boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), suferinzilor de cancer, celor sensibili la cafeina. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor care sufera de celulita si sindrom pro-inflamator sistemic. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *