Agent Green sustine ca DN 66A a primit acord ilegal de la Administratia Parcului Domogled

Agent Green si organizatiile partenere au anuntat marti ca au transmis Administratiei Parcului National Domogled – Valea Cernei plangere prealabila pentru revocarea acordului la tronsonul 3 al DN 66A emis pentru SC Search Corporation SRL, „intrucat nu respecta prevederile legislatiei in vigoare”.Domogled

Organizatiile WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleana, Vier-Pfoten si Agent Green au cerut, totodata, Consiliului stiintific al parcului revocarea avizului care a stat la baza acodului dat de administratie.

„Sunt custode de arii naturale protejate si de situri Natura 2000. Cunosc foarte bine legislatia si consider s-a comis un abuz in serviciu la administratia parcului Domogled in cazul DN 66A. Acest fapt constituie un semnal negativ pentru alte parcuri, pentru public si poate conduce la infringement pentru Romania”, a spus Janos Mark-Nagy, ecolog al Societatii Carpatina Ardeleana.

ONG-urile sustin ca acordul dat de administratia parcului este ilegal pentru ca se incalca articolul 22. alin. (5) pct. b) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, prin care se interzic activitatile de constructii-investitii in zone de protectie integrala.

Tronsonul 3 ar urma sa fie realizat intr-o mare parte in zone de protectie integrala din Parcul National 2000 Domogled – Valea Cernei. Aceste zone au fost desemnate conform Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului numarul 552/2003 privind aprobarea zonarii interioare a parcurilor nationale si a parcurilor naturale, din punct de vedere al necesitatii de conservare a diversitatii biologice. Astfel, acordul nu are nicio baza legala si in consecinta nici construirea DN 66A, se mai precizeaza in comunicat.

„Dupa ce tronsonul 2 al DN 66A prin Parcul National Retezat s-a construit ilegal, asistam la incalcarea legislatiei de mediu si pentru tronsonul 3 al drumului. Prin acordul pe care l-a dat, directorul Parcului National Domogled, Gaspar Ioan, a devenit complice la constructia ilegala a DN 66A prin zone de protectie integrala”, a spus coordonatorul proiectului Revolutia ONG, Gabriel Paun.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *