Agricultorii care incendiaza miristile, fara acordul APM, risca sa primeasca amenzi drastice

Agricultorii care incendiaza miristile, fara acordul APM, risca sa primeasca amenzi drastice
Agricultorii care incendiaza miristile, fara acordul APM, risca sa primeasca amenzi drastice

Fermierii care vor da in mod intentionat foc la miristi sau resturilor vegetale rezultate dupa recoltarea productiei agricole risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 lei, atentioneaza printr-un comunicat de presa Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Trebuie stiut faptul ca legea prevede si posibilitatea arderii miristilor si a altor resturi vegetale, dar numai in cazurile in care gradul de infestare cu anumite boli si prezenta masiva a daunatorilor pe terenurile ocupate de culturi agricole impun acest lucru. Acestea intra in categoria cazurilor exceptionale, iar pentru rezolvarea lor se instituie carantina fitosanitara, care sa previna raspandirea bolilor si daunatorilor care afecteaza culturile. Carantina fitosanitara se realizeaza inclusiv prin arderea miristilor si a altor resturi vegetale – paie, coceni de porumb, vrejuri de mazare, tulpini de rapita, de floarea soarelui etc – rezultate in urma strangerii productie agricole. Pentru a putea valorifica o asemenea posibilitate prevazuta de lege, fermierii trebuie sa obtina acordul autoritatilor teritoriale de mediu.

Pentru obtinerea acordului de mediu, care va cuprinde conditiile in care se va organiza actiunea de ardere a miristilor sau a altor resturi vegetale, fermierii trebuie sa ataseze la dosarul ce va fi depus la Agentia pentru Protectia Mediului urmatoarele documente :

notificare catre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta;
notificare catre Comisaritul Judetean Teleorman al Garzii Nationale de Mediu;
act doveditor de la Unitatea Fitosanitara din subordinea Directiei judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala privind prezenta bolilor sau daunatorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitarii;
acceptul primarilor din localitatea/localitatile pe care se afla situat terenul agricol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *