Agricultorii care au maxim 10 oi si capre, pana la 2 vaci si bivolite, 6 porci, 100 de pasari de curte sau 50 familii de albine nu vor plati impozit, potrivit Codului Fiscal modificat.
De asemenea, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, daca suprafata cultivata este de maxim 2 hectare, ca si in cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahar si hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite pentru leguminoase, pentru boabe si pomi – 1,5 hectare, tutun – 1 hectar, legume cultivate in camp si vita de vie pe rod – jumatate de hectar, flori si plante ornamentale – 0,3 hectare si legume in spatii protejate – 0,2 hectare.
Persoanele care obtin venituri din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, vor plati un impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite, potrivit Codului Fiscal modificat.
Fermierii sunt impozitati doar pentru numarul de animale, pasari si hectare de teren care depaseste limitele stabilite pentru veniturile neimpozabile.
Astfel, un agricultor poate avea doua vaci fara sa plateasca impozit, pentru restul bovinelor aplicandu-se norma de venit pe animal. La venitul total anual se aplica o cota de impozit de 16%, dupa cum reiese din clarificarile la proiectul de norme de aplicare la Codul Fiscal, publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Totodata, fermierul nu va fi impozitat pentru primii sase porci, pentru restul calculandu-se impozit.
Un agricultor nu va fi taxat pentru primele doua hectare de grau si porumb.
Normele de venit au fost stabililte in Codul Fiscal pentru perioada cuprinsa intre 1 februarie si finalul anului 2013, astfel: pentru vaci si bivolite – 453 lei pentru peste 2 capete; ovine si caprine – 23 lei la 10-50 capete si 65 lei la peste 50 de capete; porci – 56 lei la 6-10 capete si 177 lei la peste 10 capete; albine – 70 lei la 50-100 familii si 98 lei la peste 100 familii; pasari de curte – 3 lei la 100-500 capete si 2 lei la peste 500 capete.
Pentru produsele vegetale, normele de venit sunt de 449 de lei pentru toate suprafetele de cereale care depasesc 2 hectare, 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfecla de zahar (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare fiecare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare fiecare), 1.060 lei – tutun (peste 1 hectar), 4.001 lei – legume in camp (peste 0,5 hectare), 1.385 lei – vita-de-vie (peste 0,5 hectare fiecare), 11.773 lei – flori si plante ornamentale (peste 0,3 hectare) si 8.033 lei – legume in spatii protejate (peste 0,2 hectare).
Norma de venit stabilita include si venitul realizat din instrainarea produselor vegetale, a animalelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.
Incepand cu anul 2014, normele de venit vor fi stabilite de directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si vor fi aprobate si publicate de directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.
Sunt considerate in stare naturala produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, precum si produsele de origine animala: lapte, lana, oua, piei crude, carne in viu si carcasa, miere si alte produsele apicole. Preparatele din lapte si din carne sunt asimilate produselor de origine animala obtinute in stare naturala.
In cazul exemplarelor masculine, sunt cuprinse in norma de venit animalele provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie, precum vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci sau purcei.