Agricultura eco-montana, in pericol

Agricultura eco-montana, in pericol
Agricultura eco-montana, in pericol

Agricultura montana este neglijata de ani de zile in Romania, desi de aici provin cele mai curate produse. Crescatorii de animale se plang ca acum primesc o noua lovitura dupa ce s-au vazut obligati sa-si creasca, peste noapte, efectivele de animale pentru a mai putea beneficia de sprijin financiar din partea statului. Desi li se acorda cele mai mici subventii, comparativ cu fermierii din alte tari, ei risca sa ramana si fara acestea.

Parlamentarii voteaza la campie legi pentru munte
Lovitura sub centura este noua reglementare privind acordarea subventiei. Potrivit acesteia, ajutorul financiar in zootehnie se va acorda numai in cazul in care micul fermier montan isi sporeste efectivele de la doua la minimum 10 vaci. Si numarul minim al oilor trebuie crescut. De exemplu, pe cinci hectare ar trebui ca ciobanul sa aiba 150 de oi. In comunele din Carpati, astfel de proprietari reprezinta sub 1% din numarul crescatorilor. In Suceava, in 37 de comune, se cresc peste 70 de mii de vaci care luau subventii, pana in 2015, pe vaca de lapte si de carne de la doua capete in sus, precum si pentru viteii din insamantari artificiale.
Acum iau subventie sub 0,69% din totalul exploatatiilor. Doctorul Petrea Dulgheru, din Vatra Dornei, spune ca este cea mai dura lovitura data muntenilor, in ultimii 26 de ani. „Cum ar putea politicienii sa-si imagineze, ca un gospodar poate, in 24 de ore, sa creasca numarul vacilor pentru a lua subventie, de la doua la zece capete? Sa nu se intample sa dispara fermierul de la munte, caci va fi o catastrofa atat pentru mediu, cat si pentru agricultura Romaniei!”

Politiceni in varf de munte
Muntenii spun ca una dintre cele mai inspirate solutii pentru a repune pe harta agricola a tarii zonele carpatine, asa cum merita, este sa-i aduca pe politicieni la locul faptei. Petrea Dulgheru anunta ca va organiza o conferinta de presa in varf de munte si in gospodariile oamenilor de acolo pentru a-i face pe cei ce conduc de la Bucuresti destinele lor sa inteleaga ce dezastru paste Romania.

Cele mai curate produse vin din zonele montane
Profesorul Radu Rey, actualul consilier pe problemele montane al ministrului Agriculturii, spune ca a nu tine cont de aceste zone curate, din punctul de vedere al mediului, este sinucidere curata. „Zona de munte este una cu o flora mixta, foarte valoroasa, iar aceasta este intretinuta optim prin ingrasamintele naturale care se produc prin pastorit. Vorbim de zero chimicale. Vaca sau oaia mananca de pe pasune, nu altceva. O depopulare a zonei cu vaci si oi inseamna ca in 7-8 ani am salbatici flora montana, iar un proces invers este imposibil. Sper sa putem aduce modificari ale legii cat mai repede. Oricum, in 2017 se discuta despre ajustari ale PNDR-ului.” Consilierul de la Agricultura spune ca trebuie stimulati fermierii sa ramana in zonele de munte. „Geopolitic, este o chestiune de mare importanta pentru noi, ca stat. De exemplu, Austria si Franta se lupta pentru popularea cat mai intensa a muntilor!”

Autoritatile promit sa faca o lege a muntelui
La Ministerul Agriculturii discutiile pe zona montana sunt in curs. Fermierilor le-a ajuns cutitul la os, iar decidentii de la Bucuresti lucreaza sub presiune. La Senat, proiectul de lege care ii vizeaza prevede avantaje fiscale in cazul fermierilor care accepta sa faca parte din cooperative. Produsele montane vor fi etichetate ca atare, iar propunerile merg pana la acordarea unor prime in cazul acestora.

Potrivit legii, oamenii au liber la cosit dupa 1 iulie, cand fanul este cazut, putred, plin de mucegai, celuloza, volovatic, ciulini, urzici si stevie. Animalele furajate cu asa-zisul fan sunt mai slabe decat cele care erau la C.A.P., acum 30 de ani.
Petrea Dulgheru, medic veterinar

Producatorii bio, luati la control

In ultima sedinta de Guvern a fost adoptata o ordonanta care vizeaza agricultura bio. Ministerul Agriculturii va desemna laboratoare de referinta pentru analiza probelor de sol, a plantelor si a produselor agroalimentare ecologice in situatiile in care exista sesizari cu privire la incalcarea legislatiei in domeniu. De asemenea, producatorii din acest sector vor fi verificati mult mai riguros pentru a-i elimina de pe piata pe cei care insala consumatorii. Marin Dumbrava, unul dintre cunoscutii producatori bio din sudul tarii, se teme ca masura ar putea fi doar o manevra pentru destructurarea acestei agriculturi. „Eu nu am de ce sa ma tem! Lucrez cu Institutul de Pedologie tocmai pentru ca am clienti cu copii mici, altii cu probleme de sanatate, multi cu cancere, iar responsabilitatea mea de a livra produse curate este cea mai mare datorie! Acum, masura ar fi buna pentru eliminarea fraudei.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *