Seminar pe teme de agricultura montana

Seminar pe teme de agricultura montana
Seminar pe teme de agricultura montana

Palatul Administrativ a gazduit, joi, 7 martie, un eveniment dedicat fermierilor din zona de munte, sub denumirea Fermele mici, asociatiile si grupurile de producatori – prioritati ale noii Politici Agricole Comune 2014 – 2020. La seminarul organizat in parteneriat de Prefectura, CJ si Forumul Montan din Romania, filiala Neamt, a participat prefectul George Lazar, care avea sa li se adreseze celor prezenti cu un discurs despre nevoia de a fi sprijiniti agricultorii si de a pune in valoare munca lor.

In cadrul manifestarii au fost prezentate teme de actualitate pentru fermierii si crescatorii de animale din zona de munte: marketing-ul produselor traditionale, lanturile scurte de aprovizionare ale producatorilor montani, rolul fermelor mici si ale grupurilor de producatori in cadrul noii politici agricole comune, exemple de bune practici din Romania si Italia. La eveniment au fost prezenti, ca invitati si lectori, personalitati in domeniul zonei montane, recunoscute la nivel national si european: prof. dr. Radu Rey – presedintele Forumului Montan Roman, Carmen Cotuna – presedinte Romontana, dr. Danut Ungureanu – secretar general al Forumului Montan din Romania, Ioan Agapi – vicepresedinte Euromontana si presedinte al Federatiei Agricultorilor de Munte din Vatra Dornei – FAM Dorna, Peter Hurley si Mark Redman – experti straini, consultanti ai Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala (PNDR), Romsilva, autoritatilor locale, membri ai asociatiilor comunale si judetene ale crescatorilor de animale etc. „Este cunoscut faptul ca potentialul agricol al unei tari, al unei zone, devine interesant atunci cind i se adauga un plus de actiune. Avem nevoie de stiinta, de agricultori calificati, de cunoastere, de acces la servicii de consultanta conectate la realitatile de pe teren, de organizarea producatorilor si asocierea acestora in vederea realizarii si comercializarii produselor.

Asadar, fermele mici, cum sint majoritatea celor de la munte, au nevoie de sprijin in organizarea grupurilor de producatori pentru colectarea, procesarea si vinzarea produselor, astfel incit cea mai mare parte a valorii adaugate sa ramina la ei. Satul, agricultura romaneasca, trebuie sa se transforme, trebuie sa incepem sa privim spre viitor. Noi avem un avantaj in raport cu piata europeana – produsele autentice, agricultura ecologica, insa acestea trebuie promovate. Actiunile din domeniul agriculturii trebuie sa se desfasoare in jurul noilor prioritati ale dezvoltarii rurale: cresterea competitivitatii, promovarea folosirii eficiente a resurselor, consolidarea filierelor agroalimentare, incurajarea transferului de expertiza si a inovarii, promovarea incluziunii sociale, reducerea saraciei si dezvoltarea economica in zonele rurale“, a declarat prefectul George Lazar

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente