Alarma falsa de gripa „porcina” la Targu Mures!

0
449

Inca o alarma falsa, dar niciun caz suspect. O romanca sosita din Spania, unde sunt deja 13 cazuri certe de gripa noua, i-a pus pe jar pe epidemiologi. Ea a declarat la aeroportul din Targu Mures c a intrat in contact cu un presupus bolnav.
porc
Consultul a dovedit insa ca este perfect sanatoasa, la fel ca si cei 21 de turisti, medici, intorsi in Bucuresti de la un congres tinut in Mexic. Toti au fost examinati inainte de a parasi Mexicul, dar si inainte sa urce in avion la Frankfurt. Si cand au ajuns in Romania au fost supusi unui control medical. Vestea buna este ca niciunul nu prezinta simptome de gripa.

Cei 21 de medici au ajuns la miezul noptii pe Aeroportul Otopeni, unde alti doctori i-au preluat imediat. I-au consultat, le-au luat probe pentru analize si le-au recomandat sa limiteze contactul cu alte persoane pana cand vor primi rezultatele.

Doua ambulante au asteptat in fata aeroportului pana cand medicii au trecut de control. Echipajele erau pregatite sa intervina in cazul in care vreunul dintre ei s-ar fi simtit rau.

De fapt, se iau masuri preventive la orice zbor de peste hotare. Toti pasagerii sunt invitati sa semneze ca nu au simptomele noii gripe – temperatura, tuse, dureri articulare si musculare. Asa au facut azi-noapte, la Targu Mures, si calatorii sositi din Spania, unde sunt deja 13 cazuri confirmate. O pasagera a cursei de Barcelona declara, in chestionar, ca e posibil sa fi intrat in contact cu un spaniol infectat. Investigatiile au dovedit ca a fost o alarma falsa.

In toata tara, medicii s-au mobilizat prompt. La Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, un salon special e deja pregatit sa primeasca orice caz suspect.

Aceste masuri de precautie nu sunt exagerate, spun autoritatile. O treime din populatia tarii ar putea fi afectata de noua gripa plecata din Mexic, i-a informat ministrul sanatatii pe colegii sai din Guvern.

Daca virusul H1N1 ajunge la noi riscul de mortalitate este de pana la 3%, din cauza ca stocul de ser antigripal este absolut insuficient: doar 40.000 de doze. Raportul oficial obtinut de Mediafax avertizeaza ca in mai putin de 24 de ore forta activa din Romania ar putea scadea cu 20-50%.

Fie ca au sau nu motive de ingrijorare toti cei care calatoresc cu avionul trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu au simptomele noii gripe – temperatura, tuse ori dureri articulare si musculare.

Asa au facut sambata la Targu Mures si calatorii sositi din Spania unde sunt deja cateva cazuri confirmate.

In toata tara medicii s-au mobilizat prompt. La Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, un salon special e deja pregatit sa primeasca orice caz suspect.

Masurile luate pana acum sunt insa mai mult decat limitate in cazul unei explozii virale. Chiar autoritatile admit ca problema nu poate fi remediata in decurs de cateva zile.

Sursa: Stirile PRO TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.