Alb contra incalzirii globale

0
386

Soselele si cladirile ar trebui vopsite in alb pentru a intarzia efectele incalzirii globale, potrivit unui om de stiinta.

Doctorul Hashem Akbari, de la Laboratorul National Lawrence Berkeley din California, este de parere ca albirea a o suta dintre cele mai mari orase ale lumii ar putea indeparta cu totul efectul emisiilor de carbon din ultimii zece ani. Desi cladirile si suprafetele albe reflecta mai multa lumina solara decat cele inchise la culoare, aceasta nu contribuie la crearea efectului de sera. Omul de stiinta mai spune ca, in cazul in care ariile cu mai multe constructii ar fi albite, procentul de caldura absorbit de acestea ar fi mult mai mic.  Astfel, rezidentii si lucratorii din zona ar folosi mult mai putin timp aparatele de aer conditionat, care folosesc multa energie si polueaza atmosfera.  Akbari a calculat ca revopsirea in alb a 100 dintre cele mai mari orase ale lumii ar creste cantitatea de lumina reflectata de Pamant cu 0,03%.  Acesta crede ca astfel s-ar neutraliza incalzirea cauzata de cele 44 de miliarde de tone de emisii de carbon.

„Acoperisurile sunt primele care trebuie schimbate sau vopsite alb, iar un astfel de efort la nivel local ar putea fi pus in miscare numai de o organizatie”, a declarat acesta.  Akbari explica insa ca o astfel de intreprindere nu ar anula cauzele schimbarilor climatice – cresterea emisiilor de carbon – doar ar amana efectele sale.  „Ii putem da atmosferei putin timp sa „respire”. Nu vad niciun dezavantaj al acestei idei.  Ea foloseste tututor si nu trebuie sa negociem foarte mult sa putem convinge autoritatile ca este buna”, a mai mentionat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.