Albinele dispar, cercetatorii pregatesc insecte-roboti

0
507
Albinele dispar, cercetătorii pregătesc insecte-roboți
Albinele dispar, cercetatorii pregatesc insecte-roboti
Albinele dispar, cercetatorii pregatesc insecte-roboti

Specialistii in apicultura spun ca albinele ar putea disparea in urmatorii ani daca nu se iau imediat masuri de protejare. Cei de la Greenpeace au facut un clip prin care doreste sa atraga atentie asupra acestui pericol. In clip sunt prezentate albinele viitorul, niste mici robotei. Din pacate, filmuletul, desi se doreste unul SF, nu este foarte departe de adevar. Un grup de specialisti de la Harvard a conceput o albina-robot care sa faca „polenizare artificiala.

Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, aceasta amenintarea cu privire la disparitia albinelor exista deja de cativa ani, iar pericolul cel mai mare este legat de anumite tipuri de pesticide, in special de cele denumite neonicotinoide, care se folosesc in Europa pentru culturile de porumb, floarea soarelui si bumbac.

Comisarul european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Antonio Borg, spune ca Uniunea Europeana ar putea lua unele masuri pentru a limita folosirea respectivelor pesticide. Comisia Europeana a facut deja o propunere prin care doreste ca pesticidele daunatoare sa nu fie folosite pentru o perioada de cel putin doi ani, iar o decizie urmeaza sa se ia in urmatoarea perioada.

Aceasta problema nu este doar in Europa, ci si in America de Nord, acolo unde acelasi fenomen, denumit Colony Collapse Disorder, ar putea duce la disparitia albinelor. Potrivit specialistilor, aceste probleme au inceput sa apara in urma cu aproximativ sase ani. S-a observat ca pesticidele folosite in exces in combinatie cu o crestere a temperaturilor au dus la scaderea alarmanta a albinelor.

Organizatia Greenpeace acuza faptul ca „unor companii multinationale, cu bugete mari, care au investitii importante in domeniul agriculturii li se permite prea mult si trebuie sa opreasca folosirea intensiva a produselor chimice”. De partea cealalta, firma care produce pesticidele spune ca nu exista dovezi clare si ca neonicotinoidele nu reprezinta un pericol pentru albine.

Reprezentantii UNEP (Programul Natiunilor Unite pentru Mediu) spun ca aproximativ 85% dintre principalele culturi de pe continentul european depind de polenizarea insectelor, in principal a albinelor. Albert Einstein spunea ca „daca albinele ar disparea de pe pamant, omul n-ar mai trai mai mult de patru ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.