Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului se va extinde la 80 de hectare

Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului se va extinde la 80 de hectare
Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului se va extinde la 80 de hectare

Extinderea se va face cu fonduri europene.

Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului se intinde in prezent pe 10 ha si este administrata de o asociatie din care fac parte Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov (ADDJBv), comuna Prejmer si comuna Vama Buzaului.

La ora actuala, rezervatia adaposteste 23 de zimbri dupa ce la inaugurare, in anul 2008, avea doar 5 exemplare.

Asociatia „Valea Zimbrilor” doreste extinderea rezervatiei de la 10 la 80 de ha, iar pentru acest lucru va incerca sa obtina o finantare nerambursabila in exercitiul bugetar 2014 – 2020.

Asociatia are si doua proiecte, unul mai simplu, a carui valoare atinge 460.000 de euro, dar si unul mult mai complex, a carui finantare se ridica la 1,4 milioane de euro ce prevede si amenajarea unui centru de vizitare modern, ceea ce ar face ca rezervatia sa se poata si autofinanta prin vanzarea de bilete de intrare.

La ora actuala finantarea rezervatiei se face in special cu bani din bugetul CJ Brasov si al comunei Vama Buzaului iar costurile minime pentru functionarea rezervatiei se ridica anual la cel putin 160.000 de lei.

Autoritatile judetene intentioneaza ca treptat, dupa ce zimbrii se obisnuiesc cu regimul de semi-salbaticie, pe un teren de 80 de hectare, sa fie eliberati treptat in mediul lor natural, in zona masivului Ciucas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *