“Alburnus Maior” Rosia Montana: Un acord de mediu ar fi ilegal; Gold Corporation nu are certificat de urbanism valabil

0
526
Zgonea: Luni convoc?m BP reunite la Parlament pentru Comisia special? pentru Ro?ia Montan?
Război la Tribunalul Buzău între Roşia Montană şi mai multe asociaţii de mediu
“Alburnus Maior” Rosia Montana: Un acord de mediu ar fi ilegal; Gold Corporation nu are certificat de urbanism valabil
“Alburnus Maior” Rosia Montana: Un acord de mediu ar fi ilegal; Gold Corporation nu are certificat de urbanism valabil

Asociatia “Alburnus Maior” din Rosia Montana ii cere ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), Rovana Plumb, intr-o scrisoare deschisa, sa suspende neintarziat procedura de evaluare a impactului pe care il va avea asupra mediului exploatarea pe baza de cianuri de la Rosia Montana, pana la refacerea documentatiei de urbanism necesare si emiterea unui certificat de urbanism valabil, in acord cu prevederile legale in vigoare.

Membrii asociatiei expun in scrisoarea adresata ministrului Rovana Plumb aspecte ilegale in documentatia de urbanism pentru proiectul de exploatare a zacamintelor de aur, argint, wolfram si alte metale rare de la Rosia Montana de catre Gold Corporation.

Potrivit documentului mentionat, transmis, marti, “certificatul de urbanism nr. 47/2013 emis in data de 22 aprilie de catre Consiliul Judetean (CJ) Alba incalca legislatia in vigoare”. Acest act prevede modificarea documentatiilor de urbanism pentru realizarea obiectivelor proiectului minier de la Rosia Montana, dar si elaborarea documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Membrii Asociatiei precizeaza ca acest certificat de urbanism emis de CJ Alba nu contine lista tuturor imobilelor incluse pe Lista monumentelor istorice (LMI) in 2010, precum si in Planul de amenajare a teritoriului national (PATN). Monumentele pe care certificatul nu le mentioneaza sunt situl arheologic Alburnus Maior, vestigiile romane din zona Carpeni, incinta funerara romana din zona “Hop-Gauri”, precum si Galeriile din Masivul Carnic. “In plus, certificatul nu contine interdictii de interventie sau desfiintare pentru unele monumente istorice si situri arheologice conform documentatiilor de urbanism in vigoare. Se incalca astfel prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Legii 50/1991″, spun semnatarii scrisorii.

Totodata, “Alburnus Maior” arata ca documentatiile de urbanism care au stat la baza emiterii Certificatului de urbanism sunt incomplete inca din anul 2002.

“In ciuda faptului ca valabilitatea documentatiilor de urbanism pentru Rosia Montana Plan Urbanistic General (PUG) si Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost prelungita, cele doua documentatii nu produc niciun fel de efecte juridice avand in vedere ca majoritatea avizelor si acordurilor care au stat la baza adoptarii lor din 2002 sunt expirate si nu s-au obtinut avize si acorduri noi care sa corespunda noilor reglementari in vigoare”, se precizeaza in scrisoare.

“Alburnus Maior” subliniaza ca in Decizia Curtii de Apel Alba nr. 1960/2012 pronuntata in data de 4 aprilie 2012 se face referire explicita la faptul ca PUG si PUZ din 2002 de la Rosia Montana nu mai corespund cadrului legislativ actual si nu au avizele necesare.

Pe de alta parte, certificatul de urbanism este emis in lipsa unei documentatii legal intocmite si aprobate pentru perimetrul aflat pe teritoriul comunei Bucium, unde nu a fost prelungita valabilitatea PUG nr. 20/1999. Situatia este identica si pentru perimetrul aflat pe teritoriul orasului Abrud, unde PUZ de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation era expirat la data emiterii certificatului 47/2013 de catre CJ Alba.
In scrisoarea adresata ministrului Mediului, “Alburnus Maior” evidentiaza ca “procedura de emitere a acordului de mediu nu poate continua decat in baza unui certificat de urbanism emis in aplicarea unui Plan de Urbanism Zonal valabil”. Acest aspect a fost semnalat Ministerului Mediului si prin auditul juridic comandat de minister in martie 2012, audit despre care ministrul Rovana Plumb a declarat ca are cunostinta.

Scrisoarea mentioneaza ca “Alburnus Maior” si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au initiat deja procedura administrativa pentru anularea Certificatului de urbanism nr. 47/2013.

“Acordul de mediu pentru Proiectul Rosia Montana ar fi nelegal, daca s-ar emite in baza acestui certificat de urbanism, ceea ce va atrage dupa sine si raspunderea dumneavoastra ca ministru al mediului”, spun semnatarii scrisorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.