Algele verzi ar putea salva lumea de incalzirea globala

  0
  1565

  Topirea ghetarilor, ce a devenit simbolul incalzirii globale, se impiedica de un proces natural care ar putea amana sau chiar sfarsi schimbarile climatice, au descoperit oamenii de stiinta britanici.
  alge verzi
  O echipa care lucreaza la bordul navei Royal Navy”s HMS Endurance, langa coastele Antarcticii, a descoperit mici particule de fier care sunt eliberate in ocean, in timp ce gheata se topeste.

  Fierul hraneste alegele, care infloresc si atrag dioxidul de carbon daunator, apoi se scufunda, scapandu-ne astfel de gazul cu efect de sera.

  Echipa este de parere ca acest proces va impiedica cu succes cresterea temperaturilor globale.

  Liderul cercetatorilor, profesorul Rob Raiswell, de la Universitatea Leeds, a declarat ca Pamantul insusi se pare ca vrea sa ne salveze.

  Drept rezultat, luna aceasta va avea loc un experiment inovator in insula britanica South Georgia, la 800 de mile sud-est de Falkland. Experimentul va verifica daca procesul natural din Antarctica poate fi realizat de oameni pentru a reduce emisiile de carbon.

  Cercetatorii vor folosi cateva tone de sulfat de fier pentru a crea artificial o inflorire a algelor. Grupul de alge va fi atat de mare, incat va putea fi observat din spatiu.

  Oamenii de stiinta stiau deja ca eliberarea fierului in mare stimuleaza cresterea algelor, dar ecologistii au atentionat ca eliberara fortata ar putea dauna ecosistemelor fragile ale planetei.

  Anul trecut, ONU a interzis fertilizarea cu fier a Oceanului Antarctic. Noile descoperiri arata insa ca acest proces are loc in mod natural de milioane de ani, in apele izolate din sud. ONU a permis astfel desfasurarea acestui experiment.

  Cercetatorul care va conduce urmatoare etapa a studiului, profesorul Victor Smetacek, a declarat ca gazul va iesi in mod sigur din atmosfera Pamantului pentru urmatoarele sute de ani.

  Scopul studiului este de a descoperi daca fertilizarea artificiala a zonei va crea mai multe alge in Oceanul Antarctic. Acel ocean este o sursa nefolosita de atragere a dioxidului de carbon intrucat nu contine atat de mult fier, precum alte mari, informeaza Daily Mail.

  Oceanul Antarctic acopera 20 de milioane de mile patrate, iar oamenii de stiinta cred ca daca intreaga zona va fi tratata cu fier, algele rezultate vor indeparta 3,5 gigatone de dioxid de carbon. Acesta este echivalentul unei optimi din toate emisiile anuale create din arderea combustibililor precum petrolul, gazele sau carbunele.

  Expertii avertizeaza insa ca este prea devreme pentru a spune daca aceasta fertilizare va functiona.

  Profesorul Raiswell a precizat ca acest proiect este foarte controversat, intrucat oceanele nu sunt cutii izolate, iar aceasta fertilizare va afecta si zonele inconjuratoare. „Nu stim ce efecte va avea. Ecosistemele sunt foarte complicate. Daca fierul din calotele glaciare este folositor, ne va cumpara ceva timp in plus”, a mentionat profesorul.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.