Alimente modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG) sunt, asa cum le spune si numele, organisme la care materialulalimente-modificate-genetic gene-tic (ADN-ul) a fost modificat intr-un mod ne-natural folosindu-se tehno-logii de recombinare a ADN-ului.

Principiul de producere a unui orga-nism modificat genetic consta in prelevarea de material genetic, modificarea acestuia prin procedee de laborator si introdu-cerea intr-un alt organism, in vederea obtinerii de caracteristici noi. Sunt se-lectate diverse gene de la aceleasi specii, dar si de la specii diferite si transferate de la un organism la altul.

Alimentele modificate genetic sunt obtinute din plante care au fost modificate genetic, plante ale caror seminte au fost apoi cultivate.

Primele alimentele modificate genetic au aparut in 1990 si au fost obtinute din soia, porumb, seminte de bumbac si canola (rapita).

In 1994 a fost comercializat primul aliment mo-dificat genetic din lume – o rosie (tomata) numita Flavr Savr. Aceasta a fost produsa de o companie din Statele Unite ale Americii. Rosia Flavr Savr a fost creata sa fie mai rezistenta, sa nu fie nevoie a fi culeasa inainte de a fi complet coapta.

Stii ce mananci?

Se comerciali-zeaza alimente prove-nite din trei tipuri de orga-nisme care au fost modificate ge-netic: rezistenta la atacul insectelor – s-a obtinut prin incor-porarea in planta a unei gene ce induce producerea unei toxine care are calitati de insecticid; rezistenta impotriva infec-tiilor virale – se obtine prin introducerea de gene de la anumite virusuri care provoaca boli ale plan-telor; to-leranta la ierbicide – se obtine prin introduce-rea unei gene de la o bacterie care manifesta rezistenta la unele ierbicide.

Sanatate naturala

Se spune ca tot ce e natural e sanatos. Majoritatea oamenilor considera ca alimentele, produsele traditionale, sau mai bine zis, cele obtinute in mod traditional, sunt sanatoase si sigure. Ce se intampla insa in cazul in care, prin metode de laborator, omul intervine si modifica produsele traditionale?

OMG-urile si alimentele obtinute din acestea au fost evaluate pentru a se putea determina daca au efecte directe asupra sanatatii.

Exista trei aspecte principale si anume: alergenicitatea, transferul gene-tic si transferul natural al genelor transferate artificial la celelalte culturi.

In privinta alergenicitatii, nu au fost evi-dentiate efecte de acest gen care sa fie legate de alimentele modificate genetic.

Transferul de gene din alimentele mo-dificate genetic in organismul uman este foarte putin probabil, spun expertii. Acest aspect este foarte important, mai ales pentru genele care induc rezistenta la substantele chimice, adica la antibiotice. Dar tot expertii recomanda neutra-lizarea proceselor de transfer al genelor de rezistenta la antibiotice.

Transferul natural in culturi si amestecarea semintelor provenite din culturile naturale cu cele provenite din culturile modificate genetic ar putea afecta siguranta alimentelor.

Sursa: www.napocanews.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente