Producatorii de alimente au o serie de alternative pentru a inlocui sarea folosita in cantitati mari, cu rolul de conservant. Inlocuirea poate scadea incidenta bolilor cardiovasculare si renale.
conservanti naturali
Consumul de sare a crescut in mod alarmant in ultimii ani, in ciuda campaniilor media extrem de intense. Sarea ascunsa in alimentele consumate zilnic este adaugata cu scopul maririi palatabilitatii alimentelor, a cresterii sapiditatii acestora, dar si in scopul conservarii lor, dat fiind potentialul bacteriostatic ce previne alterarea alimentelor sau propagarea unor toxiinfectii alimentare. Substituirea sarii de bucatarie cu un alt produs cu aceleasi proprietati este aproape imposibila, fapt ce a condus la opozitii vehemente ale marilor producatori de alimente fata de programele de sanatate publica ce prevedeau reduceri drastice ale nivelului sodiului in alimente.

Cu toate acestea, in ultimii ani, multe firme din industria producatoare de alimente s-au orientat spre reducerea aportului de sare drept conservant prin utilizarea unor inlocuitori de sare de bucatarie, inlocuirea in retetele de fabricatie a materiilor prime si mai ales a ingredientelor foarte bogate in sodiu, fabricarea unor produse alimentare fara sare.

Sosuri de tomate mai sanatoase
Pasta de tomate si sosurile de tomate tip ketchup sint alimente cvasi-omniprezente in dieta zilnica a omului. De cele mai multe ori acestea sint consummate cu alimente care contin si ele o cantitate mare de sare. Tehnologiile de conservare a conservelor de rosii presupun aportul clorurii de sodiu, cu efectele binecunoscute ale cresterii presiunii arteriale. Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Tehnologii din India au efectuat citeva studii asupra efectului conservant al acidului anacardic extras din uleiul de coaja de nuci caju. Acest ulei contine 70% acid anacardic, 18% cardol, 5% cardanol si alti fenoli.

Acidul-minune
Studiile efectuate pe probe de sosuri pe baza de tomate si pasta de tomate inoculate cu spori de Staphilococcus aureus, Bacillus subtilis si Escherichia coli, pastrate la temperatura camerei (precum dozatoarele de dressinguri din restaurante si fast-food-uri), au demonstrat o puternica activitate bacteriostatica a acidului anacardic extras din uleiul de coaja de nuci caju, o alternativa de conservare mult mai sanatoasa, in detrimentul conservantilor sintetici sau al sarii.

Acidul anacardic a demonstrat o activitate bacteriostatica si asupra bacteriilor gram-pozitive si asupra celor gram-negative, recomandindu-l astfel ca ingredient de conservare a alimentelor care nu sint pastrate refrigerate.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here