Probele prelevate in Insula Mare a Brailei au dovedit ca acuzatia potrivit careia aici s-a cultivat soia modificata genetic a fost nefondata. In septembrie, voluntarii „Green Peace” au blocat trecerea bac „Stinca” pe motiv ca in IMB exista culturi de soia interzisa prin lege
Protestul desfasurat de organizatia ecologista „Green Peace” Romania, care a instituit un blocaj la trecerea bac „Stinca”, pe motiv ca in Insula Mare a Brailei se cultiva soia modificata genetic interzisa prin lege, nu a fost intemeiat. Cel putin, asta au demonstrat probele prelevate atunci de Garda de Mediu Braila si Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din culturile de soia suspectate de „Green Peace”.
Astfel, mostrele culese din trei amplasamente – ferma Prundu, ferma Bandoiu si depozitul de cereale Lunca – au fost trimise pentru analiza la Institutul de Bioresurse Alimentare Bucuresti, iar rezultatele denota faptul ca suspiciunile nu erau justificate. „S-a constatat ca la nici una dintre probe nu s-a depasit proportia de 0,9% a urmelor de organisme modificate genetic din soia analizata.
Proportia de 0,9% a urmelor de organisme modificate gentic este inscrisa in HG nr. 173/2006, art. 6 si 7, ca valoare sub care produsul ce contine aceste urme nu este catalogat ca produs cu continut sau constituit din organisme modificate genetic, cu conditia ca aceste urme sa fie intimplatoare sau inevitabile din punct de vedere tehnic. HG 173/2006 reglementeaza trasabilitatea si etichetarea organismelor modificate genetic si trasabilitatea alimentelor si hranei pentru animale, obtinute din astfel de organisme”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de Daniela Agache, comisarul sef al Comisariatului Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu.
Reamintim ca, la inceputul lunii septembrie a.c., voluntari „Green Peace” din Romania si mai multe tari europene au instituit o blocada la trecerea bac „Stinca” unde, vreme de trei zile, au stropit cu dezinfectant rotile tuturor vehiculelor care ieseau din IMB. In acelasi timp, ecologistii au verificat camioanele, pentru a lua probe, in cazul incarcaturilor de soia. Ei intentionau sa faca teste rapide si sa interzica masinilor sa treaca mai departe, daca exista suspiciunea ca soia transportata sa fie modificata genetic. Romania a interzis, incepind din 1 ianuarie 2007, cultivarea soiei modificata genetic.
Sursa: Obiectiv Vocea Brailei