Mazare si-a luat adio oficial de la oraselul lacustru

Lacul Siutghiol a fost inclus oficial in categoria ariilor de protectie speciala avifaunistica (protectie a unor specii de pasari), din cadrul retelei europene „Natura 2000”. Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a atras atentia asupra faptului ca Hotararea Guvernului nr. 1284 din 24 octombrie 2007 privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica ca parte integranta a retelei ecologice europene „Natura 2000” a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 739 din 31 octombrie.

Hotararea mult hulita de primarul Constantei, caruia i-au fost date peste cap toate planurile de a construi pe Lacul Siutghiol, prevede la art. 2, alin. (1) ca „pentru toate planurile, programele si proiectele care urmeaza sa se desfasoare in ariile de protectie speciala avifaunistica, precum si in vecinatatea acestora, se aplica prevederile legale referitoare la procedura de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe si la procedura-cadru de evaluare a impactului asupra mediului”.
Masuri de conservare pentru speciile protejate

De asemenea, la art. 2, normativul stipuleaza ca „in situatiile prevazute la alin. (1), raportul de mediu, respectiv raportul de evaluare a impactului asupra mediului trebuie sa evidentieze toate speciile de pasari de interes comunitar din situl respectiv si sa propuna masuri de reducere a impactului planului, programului si/sau proiectului asupra acestora, masuri de conservare si/sau compensatorii, dupa caz”.

Ariile de protectie speciala avifaunistica sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt conservarea, mentinerea si, acolo unde este cazul, readucerea intr-o stare de conservare favorabila a speciilor de pasari si a habitatelor specifice, desemnate pentru protectia speciilor migratoare salbatice.

Prin urmare, din hotararea Guvernului, administratia locala din Constanta, care intentiona sa construiasca un orasel lacustru pe Lacul Siutghiol, si-a luat adio de la proiectele de agrement. Prin acelasi normativ, au fost declarate situri „Natura 2000”, alte 21 de zone din judetul Constanta.

Sursa: Ziua de Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *