ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru 12 noi proiecte fotovoltaice

Parc fotovoltaic în locul iazului batal de la Azomure?
ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru 12 noi proiecte fotovoltaice
ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru 12 noi proiecte fotovoltaice

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, pe 18 septembrie, autorizatii de infiintare pentru 12 noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice, potrivit unui document postat pe site-ul institutiei.

De asemenea, au primit acreditare pentru a beneficia de certificate verzi un proiect fotovoltaic si unul de producere a energiei eoliene.

La 31 iulie 2013, in Romania se aflau in functiune turbine eoliene cu o capacitate de 2.198 de MW, panouri fotovoltaice de 413 MW, microhidrocentrale de 474 de MW si proiecte pe biomasa de 52 de MW, potrivit datelor Transelectrica.

Capacitatea instalata in panourile fotovoltaice a consemnat in acest an un salt spectaculos. Daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, dupa sapte luni erau in functiune proiecte de 413 MW.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amane pana in 2017-2018 acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate pana acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei.

Un alt proiect, initiat de Ministerul Economiei si lansat in dezbatere publica, prevede ca producatorii de energie regenerabila care vor fi acreditati dupa intrarea in vigoare a actului normativ vor primi si mai putine certificate verzi.

Astfel, proiectul prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, in continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau doua certificate pentru cele retehnologizate.

In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate pana in 2017 si 0,25 certificate incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 0,75 certificate din 2018.

Reducerea este si mai mare in ceea ce priveste energia fotovoltaica. Numarul certificatelor se reduce cu trei, astfel ca producatorii vor primi doar trei certificate verzi. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: George Andrei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *