ANRE a avizat noi proiecte fotovoltaice si trei microhidrocentrale

ANRE a avizat noi proiecte fotovoltaice si trei microhidrocentrale
ANRE a avizat noi proiecte fotovoltaice si trei microhidrocentrale

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta din 5 februarie, autorizatii de infiintare pentru zece noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice si pentru trei microhidrocentrale, potrivit unui document postat pe site-ul institutiei. Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a ajuns la 4.255 de MW, cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Astfel, la 31 decembrie 2013, in sistem erau instalate proiecte de energie eoliana cu o putere totala de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasa – 65 MW si hidro – 530 de MW.

Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, certificate pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura la electricitate. Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa la 1 ianuarie 2014. Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, la 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui numar de certificate verzi. Astfel, potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, ca pana acum, scrie Agerpres.

Proiectele eoliene beneficiaza de doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei, cum era pana in prezent. In plus, noile proiecte care intra in sistem dupa 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine subventii. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumatate din subventiile de pana acum, respectiv trei certificate din sase. In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate pana in 2017 si 0,25 certificate incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi. La inceputul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a retrimis in Parlament Legea care aproba OUG 57/2013. Aceasta lege includea faptul ca amanarea certificatelor se aplica doar pentru proiectele puse in functiune inainte de 1 ianuarie 2014, prevedere care nu exista in textul ordonantei. Prin urmare, din moment ce Legea nu a fost promulgata, efectele ordonantei se cumuleaza cu cele ale HG din decembrie, iar proiectele fotovoltaice mai primesc acum un singur certificat, cele eoliene – doar 0,5 certificate, iar microhidrocentralele – doar 1,3 certificate verzi.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente