Un elev de 13 ani a crescut performanta panourilor solare cu 50%

copac
Elevul de 13 ani a crescut performanta panourilor solare cu 50 %

Un elev din clasa a 7-a Aidan Dwyer a facut o descoperire in domeniul panourilor solare: utilizand structura arborelui si formula Fibonacci, el a crescut performanta celulelor fotovoltaice cu 20-50 %.
Aceasta poveste este similara cu intriga unui roman bun. Un tanar american pe numele Aidan Dwyer a mers prin padure din Muntii Catskill, in nordul statului New York, cand a observat ca ramurile goale ale copacilor nu au fost orientate la intamplare . De obicei, acest lucru trece neobservat pentru 99% din oameni.
El a sugerat ca, daca celulele solare vor fi indreptate spre soarele intr-o anumita ordine, se poate imbunatati performanta de la 20 % la 50 %.

Dupa cateva cercetari Aidan a „descoperit” ca natura distribuirii frunzelor pe crengile si ramurile esentiale ale trunchiului coincide cu principiul secventei lui Fibonacci descris de matematicianul italian din secolul al XIII-lea Leonardo Fibonacci.

Este bine cunoscut ca natura foloseste adesea aceasta secventa in „proiectele” sale, in care fiecare element este suma celor doua anterioare ( 1 , 1 , 2 , 3 , 5 , 8 , 13 , 21 , 34 … sau Fn = Fn – 1 + Fn -2 ) .

Aidan Dwyer a observat acest lucru si a avut o idee stralucita de a lega aceasta secventa cu energie solara.

El a construit doua panouri solare mici din celule fotovoltaice pentru a vedea daca este importanta ordinea cresterii ramurilor pe copaci pentru cantitatea luminii primite de fiecare frunza.

Rezultatul a fost uimitor. Tinand cont de aceasta distributie, al doilea panou care a copiat natura, a generat cu 20 % mai multa energie decat panoul fix conventional. Si in timpul iernii, eficienta creste pana la 50 %!

El a mentionat si alte avantaje ale modelului spirala, indicand ca acesta va ocupa mai putin spatiu in zonele urbane, unde el este limitat . De asemenea, el crede ca structura va colecta mai putina apa de ploaie si zapada si va fi mai rezistenta la intemperii decat panourile cu ecranul plat de pe acoperis.

Electree – incarcator in forma de copac solar

Acest principiu a folosit designerul Vivien Muller care a creat un eco-gadget Electree – o mica statie de incarcare in forma de un copac solar. In prezent echipa Kickstarter incearca sa colecteze cel putin 200.000 $ pentru punerea in aplicare a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *