Antenele de telefonie mobila amplasate pe imobilele de locuinte pun in pericol viata si sanatatea locatarilor. In noiembrie anul trecut, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a solicitat Oficiilor Judetene pentru Protectia Consumatorilor, Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului, Autoritatilor Judetene de Sanatate Publica, Comisariatelor Judetene de Mediu, precum si celor patru Institute de Sanatate Publica (Iasi, Bucuresti, Cluj, Timisoara) sa i se comunice numarul de sesizari privind antenele si releele GSM, pe care institutiile respective le-au primit in perioada 2004-2006.
Din totalul de 172 de institutii la care s-a apelat, doar 89 dintre acestea au raspuns, adica 49 la suta. La sediul APC, 343 de consumatori au facut sesizari in acest sens.
Locatarii au taiat antena Vodafone cu flexul
Anul trecut, peste 200 de persoane au protestat in cartierul sibian Turnisor si au semnat un memoriu trimis Primariei impotriva instalarii unei antene GSM a Vodafone, cu emisie de mare putere. Oamenii considera ca Primaria, Agentia pentru Protectia Mediului si restul institutiilor pe care le-au sesizat nu le iau in seama problema, desi antena era amplasata in apropierea caselor locuite si a unei gradinite.
„Doar OPC a raspuns reclamatiilor noastre, si asta dupa expirarea termenului legal de 30 de zile. Nimeni nu vrea sa ne asculte, toti se gandesc doar la profit. Nimeni nu a luat nici o masura”, a spus unul dintre locatari. Acest protest s-a finalizat abia dupa ce antena de pe bloc a fost taiata cu flexul de catre locatari. „La noi nu a fost facuta nici o reclamatie in acest sens si nu avem inregistrate date despre acest caz”, au raspuns oficiali ai companiei Vodafone Romania.
Doamna D. Mateescu a reclamat compania Orange care a pus o antena in zona in care locuieste, foarte aproape de scoala si gradinita. Directia Generala de Telecomunicatii a verificat nivelul de radiatii a antenei respective si a trimis o adresa prin care a spus ca nivelul radiatiilor e mai mic decat limita maxima legala admisa, fara a preciza exact cat este nivelul gasit.
Monica P. locuieste intr-un bloc cu patru etaje din Bucuresti, sector 6. Administratorul blocului a batut la usa locatarilor, informand ca Vodafone vrea sa monteze o antena GSM pe bloc contra sumei de 500 Euro si a repararii terasei. Raspunsul doamnei a fost negativ si in urma discutiei cu administratorul si-a dat seama ca nu existau inca aprobari pentru amplasare. femeia spune ca, desi nu si-a dat acordul, antena a fost montata.
Sergiu V. locuieste la etajul 10 al unui bloc turn cu o singura scara. In blocul vecin, la doar 30 metri s-a instalat o padure de antene de catre Orange Romania, cu acordul locatarilor din blocul vizat. Reclamantul considera ca este mult mai afectat decat cei de sub antene si vrea sa faca ceva pentru indepartarea lor definitiva.
In plus, Costel Stanciu, presedintele APC Romania a dat in judecata compania Orange pentru incalcarea legislatiei referitoare la procesul de autorizare a executarii lucrarilor de constructie a unui releu de telefonie mobila in judetul Buzau. Stanciu spune ca ridicarea constructiilor se face cu respectarea inaltimii medii a cladirilor invecinate si a caracterului zonei, fara ca diferenta de inaltime sa depaseasca cu mai mult de doua niveluri cladirile imediat invecinate, lucru care nu a fost respectat in procesul de emitere a autorizatiei de construire.
Potrivit certificatului de urbanism depus de Orange, inaltimea statiei de telefonie mobila este de 65,70 metri, iar inaltimea caselor din vecinatatea acestei statii este de 5 metri, asa incat statia Orange este de 13 ori mai inalta decat casele din vecinatate. In acest proces, printre inculpati, este si Anica Grecu, o batrana de 80 de ani, in curtea careia Orange a ridicat un releu. Femeia spune ca a primit cate 400 de RON pe luna „chirie” pentru magaoaia din ograda, dar habar nu avea de efectele nocive asupra sanatatii.
Vineri, Curtea de Apel Ploiesti a hotarat anularea autorizatiei de construire si a dispus demolarea statiei de telefonie mobila. Hotararea este definitiva si irevocabila. „Orange Romania considera decizia ca fiind nelegala si netemeinica, urmand a exercita impotriva acesteia caile extraordinare de atac prevazute de lege”, raspunde conducerea companiei prin Anca Teiosanu, PR Specialist.
Orange spune ca a respectat toate cerintele cerute de lege iar autorizatia a fost emisa in urma unui acord unic al Consiliului Judetean Buzau cu avuze de la autoritatile competente si un certificat de urbanism dat de Primarie. Conducerea companiei a adaugat ca autorizatia de conastructie a fost emisa legal, iar toate aspectele legate de aceasta au fost confirmate de catre Tribunalul Buzau, printr-o sentinte data la sfarsitul lunii iunie, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ.
Cum se amplaseaza antenele GSM
In Romania nu exista restrictii referitoare la distanta de amplasare a acestor antene. Primariile pot sa reglementeze acest aspect prin hotarari de consiliu. Legea face referiri doar la acordul pe care trebuie sa si-l dea vecinii. Comisia Europeana a solicitat comisiei de experti SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) o opinie calificata privind efectele posibile ale campurilor electromagnetice (EMF) asupra sanatatii umane. Europenii au cerut monitorizarea literaturii stiintifice despre efectele EMF asupra sanatatii, realizarea unei analize anuale de opinie, din perspectiva unor noi probe semnificative, exploatarea la maximum a analizelor periodice. Si la nivel european consumatorii se confrunta cu probleme de sanatate, care spun ca sunt cauzate de antenele GSM din apropierea locuintelor lor.
Oamenii au acuzat afectiuni cardiovasculare, dureri lombare, dureri de cap, depresii, pierderi temporare de memorie, caderea parului, disfunctii endocrine, afectiuni cardiovasculare, afectiuni preneoplazice, afectiuni neoplazice, tulburari de somn, somnolenta, tulburari vizuale, nervozitate, afectiuni gastrointestinale si hepatice, afectiuni dermatologice, tumora la colon.
Reguli la amplasarea antenelor de telefonie mobila
Legea spune ca antenele se instaleaza numai cu aprobari de la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Administratiei si Internelor, Agentia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul de Stat in Constructii si cu aviz sanitar din partea Directiei de Sanatate Publica. Apoi, pentru amplasarea unui releu sau a unei antene trebuie autorizatie de construire emise de catre primari si presedintii consiliilor judetene.
Dupa instalarea antenelor se va masura periodic nivelul de radiatii de catre IGCTI sau alte organizatii recunoscute si interpretate de Directia de Sanatate Publica. Nu este permisa amplasarea antenelor pe blocurile de locuinte, scoli, gradinite, spitale. Pentru instalarea dispozitivelor pe terasa unui imobil trebuie sa existe acordul scris a 51 la suta dintre locatari si, obligatoriu, acordul celor de la ultimul etaj. Decizia aprobarii amplasarii antenelor de telefonie mobila pe terasa blocului se ia in Adunarea Generala a asociatiei de proprietari.
In mediul mediul rural este necesar acordul vecinilor, conform prevederilor legale in vigoare, exprimat in forma autentica – cu semnatura in original. Cat priveste amplasarea releelor GSM in afara localitatilor rurale, acestea trebuie instalate la o distanta de minimum un kilometru una de cealalata. Operatorii de telefonie mobila nu respecta aceasta distanta, stabilita de legislatia europeana, deoarece legislatia romaneasca nu mentioneaza clar acest lucru. Acest aspect ar putea fi reglementat de catre Administratia publica locala, care de de cele mai multe ori nu face nimic.
„Orange Romania considera decizia ca fiind nelegala si netemeinica, urmand a exercita impotriva acesteia caile extraordinare de atac prevazute de lege” oficialii Orange despre cazul din Buzau. „La noi nu a fost facuta nici o reclamatie in acest sens si nu avem inregistrate date despre acest caz” oficialii Vodafone romania despre cazul din Turnisor.
Sursa: Gandul