Elemente vitale pentru organism, cu puternic rol antioxidant, antocianii impiedica actiunea distructiva a radicalilor liberi asupra celulelor, proteinelor si ADN-ului, ferindu-ne de boli grave, precum cancerul sau bolile de inima.
Daca pana acum „floare-albastra“ ti-a starnit o emotie calda, facand trimitere la frumoasa poezie a lui Mihai Eminescu, de-acum incolo aceasta expresie te va face sa te gandesti si la sanatate. Aceasta pentru ca ea formeaza denumirea, ce-i drept in limba greaca – unde anthos inseamna floare, iar cyanos, albastru –, a antocianilor, niste substante antioxidante importante pentru organism.
Coloranti vegetali cu o larga raspandire, antocianii sunt responsabili de culoarea albastra, violet, dar si ros, portocalie si rosie a multor flori, fructe si legume. Utilizarea lor in calitate de coloranti alimentari este atestata inca din Antichitate. Romanii foloseau fructe inchise la culoare pentru a intensifica nuanta vinurilor.
Mai tarziu, intr-o alat parte a lumii, indiennii americani preparau cu ajutorul meriosoarelor un aliment conservat pe baza de carne, pe care il luau cu ei in timpul calatoriilor lungi, numit pemmican. Antocianii din compozitia fructelor conferea acestuia o culoare si o aroma placute si-i asigurau, totodata, o valoare acida a pH-ului pentru a impiedica dezvoltarea microorganismelor.
In acest moment sunt cunoscuti 539 antociani, dintre care 277 au fost identificati dupa anul 1992.
Cele mai bogate surse
Aronia, coacazele, afinele, scorusele, dudele, prunele, strugurii negri, acaiul, sfecla rosie, macesele, merisoarele, visinele, ciresele, varza rosie, ceapa rosie si vinetele sunt printre cele mai generoase furnizoare de antociani, In general, vorbim de fructe si legume care pateaza.
Beneficii importante
Antocianii nu se degradeaza in timpul digestiei si actioneaza asupra celulelor cu care vin in contact, dilatand in mod natural vasele sangvine. Ca dovada, in cadrul unui experiment s-au descoperit antociani naturali nedegradati in urina voluntarilor sanatosi care au consumat suc de coacaz si boz. Drept urmare, a-a observat o scadere a activitatii cardiace, minimizarea riscului de infarct, dar si reducerea stresului oxidativ.
Desi datele epidemioligice nu sunt abundente, exista rapoarte care pun in evidenta efectul benefice ale antocianilor in mai multe parti ale organismului, inclusiv asupra ochilor si nivelului nervos central.
Opresc evolutia cancerului
Oamenii de stiinta abia incep sa descopere adevaratul potential curativ al acestor substante. De curand, cercetatorii de la Universitatea de stat din Ohio, Statele Unite, au descoperit ca antocianii incetinesc apreciabil multiplicarea celulelor canceroase. In principal, aceste substante sunt capabile sa anihileze proliferarea celulelor canceroase, dar este importanta si interactiunea lor cu alti compusi care i-ar putea inhiba.