Anul 2007 este campionul investitiilor mondiale in energia eoliana

0
312

Investitiile anuale in energia regenerabila au depasit, pentru prima oara in istorie, o suta de miliarde de dolari in anul care tocmai se incheie.

Numarul politicilor de promovare a energiei regenerabile a cunoscut, in ultima vreme, o crestere impresionanta si, in 2007, s-au alocat 66 miliarde de dolari pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de energie regenerabila.

In top se afla energia eo-liana, se arata intr-un raport al Retelei Internationale de Energie Regenerabila (RIER), citat de Reuters. Vantul, soarele sau apa constituie cele mai importante surse din care se poate obtine energia regenerabila.

Spe-cialistii, din ce in ce mai preocupati de protejarea mediului inconjurator, incearca sa convinga opinia publica mondiala de efectele benefice pe care le pot avea asupra naturii producerea si folosirea energiilor regenerabile. Experti din mai multe state ale lumii au prezentat in cadrul summitului de la Bali un raport prin care sustin cu date exacte cresterea si necesitatea folosirii energiilor regenerabile.

Raportul nu face nea-pa-rat comparatie cu anul 2006, dar subliniaza ca investitiile in producerea a noi tipuri de electricitate regenerabila au crescut, in 2007, la 66 miliarde de dolari fata de 55 miliarde de dolari cheltuiti in anul anterior.

Bani mai multi pentru hidrocentrale

Daca s-ar face diferenta dintre investitiile din anul 2005, cand s-au alocat 39 miliarde de dolari, se poate vorbi de o dublare a acestora in anul 2007. Raportul mai spune ca in 2007 au fost cheltuiti intre 15 si 20 miliarde de dolari pentru hidrocentrale, aproximativ 12 miliarde de dolari pentru biocarburanti si panouri fotovoltaice, iar pentru cercetare au fost alocate alte 16 miliarde de dolari.

Pentru obtinerea energiei eoliene, cresterea a-nu-ala a fost de 25%-30%, incepand cu anul 2000, si cu peste 80% in perioada 1997-2000. „Nu ne asteptam ca rata de cres-tere inregistrata de producerea energiei regenerabile sa fie mereu atat de abrupt ascendenta, dar acest proces trebuie sa se dezvolte si sa continue”, a declarat, cu privire la datele preliminare ale raportului citat, Steve Sawyer, conducatorul Consiliului Global al Energiei Eoliene.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.