Cand Pruncul Iisus s-a nascut intr-o iesle, acum 2010 ani, nu existau in grajdul sarac din Betleem nici electricitate, nici mese imbelsugate, nici decoratiuni sclipitoare si costisitoare care sa fure privirile pastorilor sau ale Magilor. Si acest lucru nu a facut ca farmecul Nasterii Sale sa isi piarda din putere si insemnatate, la acel moment. De ce nu am putea si noi, incepand chiar de acum, sa revenim cumva la frumusetea adevarata a Craciunului, incercand mai mult sa simtim ceea ce el ne transmite cu adevarat si sa folosim cat mai putin de latura comerciala a momentului?
Pentru ca Sarbatorile de Iarna se apropie cu pasi repezi si insusi Mos Craciun s-a decis ca anul acesta sa fie un pic mai „eco” decat in toti anii trecuti, iata asadar cateva sfaturi utile pentru cei care doresc ca, incepand din acest an, sa dea o nota eco Craciunului si sa redescopere adevaratul inteles al acestei sarbatori.
* Folosirea decoratiunilor mai vechi. Putem sa folosim pentru impodobirea casei noastre decoratiuni cumparate in anii anteriori, incercand sa schimbam anul acesta modelele de aranjament, daca dorim sa cream un stil nou. Veti fi uimiti sa descoperiti cate posibilitati de rearanjare ale acelorasi decoratiuni pot exista, daca va acordati cateva momente de creativitate.
* Folosirea materialelor reciclabile pentru confectionarea de noi decoratiuni. Ce-ar fi, in loc sa mergem la cumparaturi, sa ne confectionam chiar noi aranjamentele de Craciun, folosind hartie de maculatura (ziare si reviste vechi), pe care o putem crepona si folosi ca si confetti, urmand ca la final, sa o colectam si apoi sa o reciclam? Sau putem crea diferite ornamente folosind floarea de Craciun (poinsetia), scortisoara, porumb, conuri de brad, grau, macese si alte plante decorative. Nu este doar o solutie ieftina si ecologica, ci si o solutie educativa, creativa si, de ce nu, chiar si distractiva.
* Aprinderea luminitelor cu beculete si leduri ecologice. Evident, daca vom opta pentru astfel de luminite, vom avea un consum mai mic de electricitate. Sa nu uitam insa ca, un ecologist convins ar prefera ca si pe timpul noptii acestea sa fie stinse. Chiar daca se pierde din frumusetea decorului, se castiga imens in ceea ce priveste economia la electricitate, mai ales daca optam in numar cat mai mare pentru aceasta varianta.
* Mai multa caldura in suflete. Nu este musai ca pe timpul Sarbatorilor sa stam cu geamurile deschise si caloriferele duduind, doar pentru ca nu mai putem de cald. Setarea acestora la o temperatura normala, pentru a nu irosi energia termica, poate aduce o contributie semnificativa economiei in consumul de caldura.
* Sa redescoperim farmecul si frumusetea colindelor si a lumanarilor eco. Radioul si cd playerul pot fi o sursa placuta de integrare in atmosfera Craciunului, ascultand colinde si detasandu-ne astfel de stirile si emisiunile cu impact negativ de la televizor. Consumam astfel mai putina electricitate si, cu cat lumina folosita este mai difuza si mai intima, in favoarea lumanarilor din ceara de albine, cu atat misterul Craciunului isi face mai intens simtita prezenta si ne putem dedica mai mult semnificatiei lui si comuniunii din sanul familiei.
* O, brad frumos cu cetina tot verde … Pentru cei care nu au optat deja pentru un brad artificial, refolosit an de an, o solutie eco si in spiritul Craciunului ar fi cumpararea unui puiet de brad, cu radacina. Chiar daca bradul nu este inalt si impunator, mirosul natural ne va oxigena simturile si la urma urmei, vom avea mai mult spatiu in casa, cu cat bradul este mai mic. Astfel, la finalul sarbatorilor, vom putea planta respectivul bradut, dandu-i acestuia sansa la viata si redand o sansa Planetei noastre.
* „Mesaj: Ati primit o felicitare de Craciun.” Faptul ca ne gandim la cei dragi si le transmitem cele mai bune ganduri cu ocazia Sarbatorilor, fie ca ei sunt aproape de noi sau peste hotare, nu trebuie sa se concretieze neaparat pe o hartie colorata care costa viata copacilor din jurul nostru. Gandurile noastre sunt cele care conteaza si nu maniera in care sunt transmise. Anul acesta, haideti sa trimitem printr-un singur click tuturor gandurile bune si sa salvam viata catorva copaci. Internetul ofera o gama larga de site-uri de unde se pot transmite online felicitari standard sau personalizate.
* „Culoarea” cadourilor anul acesta este „verdele”. Daca dorim sa fim transmitatori de mesaje eco si sa ii responsabilizam si pe cei din jur, putem anul acesta sa le daruim celor dragi cadouri pe cat de frumoase si utile, pe atat de eco. Idei sunt destule, doar trebuie sa ne oprim cateva minute si sa ne gandim cum am putea sa le concretizam. Putem sa le confectionam noi sau putem sa apelam la magazinele specializate. Acum exista haine eco, bijuterii eco si multe alte produse care sunt create fara a aduce daune mediului inconjurator.
* O masa imbelsugata, dar si sanatoasa. Ce-ar fi ca anul acesta, chiar daca nu suntem vegetarieni, sa facem si noi un cadou de Craciun mediului inconjurator: sa salvam viata porcusorului care urmeaza a fi sacrificat pentru imbelsugarea mesei noastre. Sa nu iei viata cuiva, ci sa i-o redai, este cel mai frumos dar, asadar este primul pas spre a fi in spiritul Craciunului, daca credem cu adevarat in el. Si, in plus, putem opta pentru retetele delicioase de Craciun folosind produse organice si ecologice, care ne pot garanta nu numai savoare, ci si sanatate.
Haideti asadar sa ne bucuram de un Craciun verde si sa il sarbatorim intocmai, urmandu-i spiritul si primind cu sufletul deschis inca un mesaj pe care acesta doreste sa ni-l transmita an de an si anume: daca ne iubim pe noi insine, trebuie sa ne iubim si sa respectam si Planeta pe care traim si datorita careia putem celebra aceasta miraculoasa Sarbatoare.