Anul trecut, Hidroelectrica a produs 14,4 TWh, in scadere cu 27%, de la 19,8 TWh, cat a generat in 2010.

Anul trecut, Hidroelectrica a produs 14,4 TWh, in scadere cu 27%, de la 19,8 TWh, cat a generat in 2010.

Hidroelectrica, cel mai mare si cel mai ieftin producator de energie din Romania, a obtinut in 2011 un profit brut de 10 milioane de lei, desi, din cauza secetei, exista riscul ca societatea sa finalizeze anul pe pierderi, a declarat Dragos Zachia-Zlatea, noul director general al companiei, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”.

Anul trecut, Hidroelectrica a produs 14,4 TWh, in scadere cu 27%, de la 19,8 TWh, cat a generat in 2010.

In 2010, profitul brut al companiei a fost de 390 de milioane de lei, astfel ca valoarea indicatorului a scazut de 39 de ori de la un an la altul.

„Motivatia este cresterea semificativa a costurilor, in special cele datorate achizitiilor de energie electrica pentru a compensa deficitul hidrologic, cat si cresterii semnificative a pretului la apa bruta uzinata. Evident, in corelare cu fenomenul de seceta, care a redus cu mult productia proprie.

Pentru ca fenomenul de seceta este virulent, exista riscul ca Hidroelectrica sa iasa chiar pe pierderi la finele anului. A trebuit sa luam masuri serioase pentru a reduce acest risc.

Am redus semnificativ costurile pe toate capitolele unde am putut, pentru ca numai declansarea fortei majore (in septembrie – n.r.) nu era suficienta. Aceasta a diminuat mult si veniturile, pentru ca am livrat cantitati semnificativ mai mici si a trebuit, in aceeasi masura, sa reducem semnificativ si costurile, fara sa afectam in schimb derularea normala a activitatii.

Pentru luna ianuarie, estimarea noastra privind productia este undeva la 50% din valorile pentru un an mediu hidrologic aferente lunii ianuarie”, a precizat Zachia.

Ce pret vrea sa obtina Hidroelectrica de la „baietii destepti”?

Pentru acest an, compania estimeaza o productie de 15 TWh de electricitate si un profit brut de 80-85 de milioane de lei.

Dragos Zachia-Zlatea a preluat conducerea Hidroelectrica la inceputul lunii decembrie anul trecut, in locul lui Constantin Trihenea, care, oficial, a demisionat din motive personale. Zachia ocupa postul de director general adjunct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *