Normele europene impun ca pana in 2015 resursa de apa sa atinga o stare ecologica buna.
Apele din judet au o calitate buna. Acest lucru este dovedit de buletinul de analiza efecutat de Administratia Bazinala de Apa Crisuri in trimesrul III al acestui an. Calitatea apelor din Bazinul hidrografic Crisuri este urmarita conform structurii si principiilor metodologice ale Sistemului de Monitoring Integrat al Apelor din Romania, restructurat in conformitate cu cerintele Directivelor Europene.
In perioada iulie-septembrie 2010 la nivelul Bazinului Hidrografic Crisuri au fost monitorizate 57 cursuri de apa, 7 lacuri, 124 foraje si 138 surse de poluare cu program de supraveghere, constituind baza evaluarii starii globale a apelor.
Prin monitorizarea corpurilor de apa s-a urmarit starea calitatii apelor de suprafata rauri si lacuri dupa indicatorii: regim de oxigen, nutrienti, salinitate, poluanti toxici specifici si alti indicatori chimici relevanti. O atentie deosebita se acorda monitorizarii zonelor vulnerabile la nutrienti si identificarii surselor de poluare.
„Normele europene, stabilite prin Directiva Cadru privind Apa, impun ca pana in 2015 in toate tarile membre UE resursa de apa sa atinga o stare ecologica buna. Analizele pe trimestrul III din 2010 indica faptul ca in judetul Bihor obiectivul de calitate a apelor impus de normele europene este realizabil”, a precizat directorul ABA Crisuri, Pasztor Sandor.
Starea calitatii apelor
Stabilirea categoriilor de calitate se realizeaza prin compararea valorilor obtinute cu cele prevazute de lege. Pe baza elementelor de calitate biologice, hidromorfologice, chimice si fizico-chimice se stabilesc cinci stari ecologice pentru rauri si lacuri naturale: stare foarte buna (clasa I), buna (clasa II), moderata (clasa III), slaba (clasa IV) si stare proasta (clasaV).
In cursul trimestrului al III-lea din 2010 au fost monitorizate 81 de sectiuni din bazinul hidrografic Crisuri din care in judetul Bihor 57 de sectiuni. Rezultatele fizico-chimice au indicat faptul ca 41 % din sectiunile monitorizate sunt in stare foarte buna (clasa I) si 55 % stare buna (clasa II), 2,5% in stare moderata (clasa III ) si 1,5 % in stare proasta (clasa V ).
S.Al.