Apel al oamenilor de stiinta: Summit-ul G8 vs schimbarile climatice

0
242

Importanti oameni de stiinta, reprezentind 13 academii nationale, au lansat marti un apel liderilor politici care vor fi prezenti la viitorul summit al G8, care va avea loc intre 7 si 9 iulie in Japonia, sa actioneze impotriva incalzirii climatice, informeaza AFP.

Intr-o declaratie comuna adresata guvernului japonez, academicieni din statele G8 (SUA, Canada, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia si Rusia) si din cinci tari cu economii emergente (Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud) avertizeaza ca schimbarile climatice constituie o amenintare pentru aprovizionarea cu apa si hrana, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, si insista asupra necesitatii unei actiuni concertate in vederea reducerii cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon pina in 2050. „Cerem liderilor G8+5 sa desfasoare maximum de eforturi pentru a se progresa in acest sens si pentru a se angaja in favoarea reducerii emisiilor”, subliniaza oamenii de stiinta, care se arata ingrijorati mai ales de dezvoltarea de centrale pe baza de carbune, puternic emitente de dioxid de carbon.

COLABORATI MAI BINE! Apelul subliniaza, de asemenea, necesitatea unei mai bune colaborari internationale in domenii precum apa, igiena, securitatea alimentara, accesul la informatie medicala si formarea personalului din sanatate. Apelul lansat marti este cel de-al patrulea publicat de academiile de stiinte ale statelor respective, primul precedind summit-ul Grupului celor 8 de la Gleneagles, Scotia, in 2005.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.