Ordonanta – Terenurile pe care se afla parcuri sau gradini zoologice nu-si mai pot schimba destinatia

Guvernul a decis, prin completarea unei ordonante, sa interzica schimbarea destinatiei terenurilor pe care, prin documentatiile de urbanism, exista spatii verzi, gradini zoologice sau botanice, sau parcuri dendrologice, indiferent de regimul lor juridic, a informat marti Ministerul Mediului.

Intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) se precizeaza ca amendamentele aduse ordonantei de urgenta care reglementeaza protectia mediului in Romania sunt menite sa stopeze speculatiile imobiliare cu terenurile gradinilor sau parcurilor de acest fel. „Speram ca prin promovarea acestor amendamente sa punem punct speculatiilor imobiliare dezvoltate in jurul terenurilor amenajate ca gradini zoologice, a caror destinatie nu mai poate fi schimbata acum decit in cazul transformarii gradinilor zoologice in gradini botanice sau spatii verzi”, sustine Lucia Ana Varga, secretar de stat in MMDD, citata in comunicat. Schimbarea destinatiei acestor terenuri devine, dupa ultimele modificari ale actului normativ, infractiune. In plus, obligatia de a nu schimba regimul terenurilor pe care se afla astfel de parcuri revine, potrivit amendamentelor recent adoptate, atit persoanelor fizice si juridice, cit si autoritatilor publice locale. In cazul in care ele nu sunt respectate, cei care au incalcat legea vor fi obligati sa aduca terenul la starea initiala pe cheltuiala proprie.

41 DE GRADINI ZOOLOGICE. In ultimii ani, MMDD a explicat in repetate rinduri ca, raportat la anii „90, suprafata spatiilor verzi din Romania s-a injumatatit. In urma scandalului din 2007 legat de inchiderea Gradinii Zoologice din Bucuresti, MMDD a cerut tuturor autoritatilor locale din tara care detin gradini zoologice sa-i transmita documentele necesare pentru finantarea extinderii si modernizarii acestora, mai ales avind in vedere ca parcurile zoo in care nu se vor face extinderi si modernizari, pentru conformarea la standardele UE, risca sa fie inchise. „Dorim sa sprijinim autoritatile locale in realizarea de investitii pentru extinderea si modernizarea gradinilor zoologice din Romania, acestea fiind puncte de atractie turistica si avind o importanta educativa deosebita atit pentru copii, cit si pentru adulti”, a mai spus Varga, citata in documentul MMDD. In prezent, in Romania exista 41 de gradini zoologice, din care 32 de gradini zoologice propriu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu si 3 terarii. Din numarul total de gradini zoologice, 28 sunt in proprietatea autoritatilor publice locale, iar 13 sunt detinute de muzee sau de diversi proprietari privati.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *