130 de organizatii fac apel la suspendarea autorizatiilor porumbului modificat genetic

0
285
Timişul, judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată de porumb modificat genetic
130 de organizatii fac apel la suspendarea autorizatiilor porumbului modificat genetic

Circa 130 de organizatii, intre care Fondul Mondial pentru Natura (WWF), Greenpeace si Attac, au facut apel miercuri la autoritatile franceze sa suspende autorizatiile porumbului modificat genetic NK603, dupa un studiu socant privind siguranta consumarii acestuia, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Intr-un apel comun trimis premierului si ministrilor cercetarii, sanatatii, agriculturii si mediului, organizatiile se declara „ingrijorate” si cer „suspendarea temporara a autorizatiilor porumbului NK603 si erbicidului Roundup”. Porumbul modificat genetic NK603 al Monsanto, rezistent la erbicidul Roundup al aceleiasi companii, este autorizat pentru import si consum in Europa.

Gilles-Eric Seralini, profesor de biologie moleculara la Universitatea Caen (Franta) si echipa sa au publicat la 19 septembrie un studiu care arata dezvoltarea unor tumori de marimea mingilor de ping-pong la cobaii hraniti cu porumb NK603.

Conditiile de realizare a studiului au fost contestate de unii oameni de stiinta. Circa 40 de cercetatori au publicat saptamana aceasta un articol in saptamanalul Marianne in care denunta o „lovitura mediatica” si fac apel la iesirea din „opozitia ideologica” fata de OMG-uri (organisme modificate genetic). Acestia critica in special „marimea redusa a esantioanelor, care nu permite formularea unor concluzii statistice serioase”, precum si „lipsa de precizari privind compozitia hranei date cobailor”.

Cultura de OMG-uri este interzisa in Franta si foarte limitata in Europa, insa tarile din Uniunea Europeana importa cereale modificate genetic, in special pentru hrana animalelor, si autorizeaza un anumit numar de OMG-uri ca ingrediente sau aditivi.

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor (EFSA) va publica in aceasta saptamana o prima analiza a studiului prof. Seralini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.