Programul de actiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole la nivel de unitati administrativ teritoriale a intrat in implementare, ca urmare a unei decizii a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In acest sens, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Neamt, in parteneriat cu Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA) si Prefectura Neamt, va aplica acest program alaturi de 45 de autoritati locale din Neamt, in zone in care exista exces de nitrati proveniti in urma desfasurarii activitatilor agricole. Prin acest program se urmareste protejarea apelor de suprafata si subterane inclusiv prin delimitarea unor fisii de protectie in apropierea apelor, unde nu pot fi aplicate ingrasaminte. Va fi urmarit, de asemenea, sistemul de colectare, stocare si administrare corespunzatoare a gunoiului de grajd si a ingrasamintelor chimice, la nivelul fiecarei localitati si unitati economice. Totodata, acest program prevede o reducere a presiunii incarcaturii cu nitrati din surse agricole, acolo unde ea se manifesta, prin transportul excesului de gunoi de grajd catre alte zone fara aceasta presiune ori prin extinderea suprafetelor de aplicare a gunoiului. Programul presupune inclusiv infiintarea de platforme de gunoi de grajd care vor proteja localitatile de poluarea cu nitrati.
„Primarii din zonele vulnerabile la nitrati trebuie sa elaboreze, cu ajutorul specialistilor de la DADR si OSPA, pina la sfirsitul anului, planul de actiune la nivel local si sa-si prevada in bugetele locale fonduri pentru aplicarea acestui program national, care respecta normele europene in domeniu. Programul se deruleaza pina la obtinerea si mentinerea unor parametri in limite normale, iar pentru aplicarea lui se pot accesa si alte surse de finantare, in afara de bugetul statului”, a spus prefectul Mihai Archip.