Apetit la furat calciu

Aditivii alimentari folositi impiedica fixarea calciului in oase. Producatorul insa se lauda pe eticheta ca efectul este contrar.

Apetito SuperCremo este o branza topita de pe eticheta careia aflam ca este bogata in „proteine din lapte, importante prin valoarea lor nutritiva mare.” Apoi, pro-ducatorul ne pune o intrebare: „Stiati ca oasele sunt vii si pentru o buna functionare ele au nevoie de un aport zilnic de calciu?” Tot el ne da si un posibil raspuns: „Apetito SuperCremo contribuie la aportul zilnic necesar de calciu”.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi analizeaza lista de ingrediente a produsului si ne ofera alt raspuns la intrebarea producatorului. Compozitia branzei topite este urmatoarea: „lapte degresat, branzeturi, unt, sunca 11%, apa, branza de vaci, praf de zer, saruri de topire (E 450 difosfati-trifosfati, E 452 polifosfati, E 331 citrati de sodiu), stabilizator E 407 caragenan.” Tot de pe eticheta aflam ca valoarea energetica pentru 100 g este de 1086kj/261kcal.

ANALIZA. La prima vedere, specialistul nostru ne spune ca avem de-a face cu un produs tipic de branza topita obtinuta din amestecuri de branzeturi. Acestea sunt topite intr-un procedeu in care se utilizeaza saruri de topire (E 450, E 452 si E 331) care aduc un aport ridicat de fosfor si sodiu. Acest exces de fosfor impiedica asimilarea calciului, care nu se mai poate fixa in oase ducand la fragilizarea acestora (osteoporoza). Asa incat, se dovedeste ca afirmatia producatorului despre calciul pe care il va asimila consumatorul este mincinoasa. Daca voia sa foloseasca spatiul intr-un mod util, producatorul trebuia sa ne spuna care sunt ingredientele suncii, pentru ca si ea are in compozitie aditivi alimentari. Mai mult, in functie de sensibilitatea si reactia individuala calciul se poate depune sub forma ostepfitelor (ciocuri de papal). In plus, produsul are doua surse importante de grasimi animale saturate periculoase pentru sanatatea sistemului cardiovascular si a sistemului nervos. Polizaharidul caragenaan poate fi digerat limitat producand substante periculoase incriminate in stimularea aparitiei cancerului de colon.

CONCLUZII . Specialistul ne spune ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de boli cardiovasculare, celor cu hipertensiune, persoanelor cu dislipidemii, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, suferinzilor de boli digestive, suferinzilor de constipatie, persoanelor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), persoanelor cu status proinflamator sistemic (poliartoza reumatoida), bolnavilor de cancer, celor cu afectiuni dermatologice, batranilor, persoanelor cu boli neurodegenerative si neurologice, de diabet.
Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil, consumand o mica parte pentru a vedea cum reactioneaza organismul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *